Инфлацията в еврозоната забави своя темп през май

Инфлацията в еврозоната забави своя темп през май Инфлацията в еврозоната забави своя темп през май, показват предварителните данни на Евростат, официалната статистическа служба на Европейския съюз. Годишната инфлация се понижи рязко до 6,1% от 7% през април, което е най-ниското ниво от февруари 2022 година насам. Средните очаквания на пазара бяха за по-умерено забавяне на инфлацията до 6,3%.
Въпреки това понижение, инфлацията в еврозоната все още се задържа далеч над средносрочната цел на Европейската централна банка от 2%. На месечна база индексът на потребителските цени остана стабилен през май, след като през април нарасна с 0,6%, предаде "Нова ТВ".
Забавянето на инфлацията в еврозоната е предимно поради спада на цените на енергията с 1,7% спрямо май миналата година, след като през април бяха увеличени с 2,4%. Също така се наблюдава забавяне на ценовия натиск в секторите на храните, алкохола и тютюневите изделия, където цените се повишиха с 12,5%, но това представлява забавяне спрямо растежа от 13,5% през предходния месец. Намаление на цените се отчете и в сектора на неенергийните промишлени стоки (5,8% спрямо 6,2% през април) и в сектора на услугите (5% спрямо 5,2% през предходния месец).
Основната инфлация, която изключва цените на храни и енергия, също се забави през май до 5,3% от 5,6% през април, показват данните на Евростат.
Въпреки това забавяне, инфлацията в еврозоната остава на високо равнище, което продължава да предизвиква загриженост в икономическите кръгове.
02.06.2023, 15:09 часа
370 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha