Германия дава на младежите ваучери по 200 евро за културни събития

Германия дава на младежите ваучери по 200 евро за културни събития
Германия подарява на младежите в страната, които тази година ще навършат 18 години, 200 евро ваучер, който те ще могат да инвестират за посещение на различни културни събития.
Регистрацията за получаване на подаръка от държавата започва след броени дни.
По време на пандемията културата беше един от секторите, които пострадаха най-много. Насладата, носеща посещението на концерт, фестивал, театър, кино, беше или съвсем невъзможна, или посещенията бяха само частични. А това се отрази и на младежите, които нямаше как да открият за себе си културните мероприятия, които могат да преживеят в Германия.
Илиян има рожден ден на 13 юни и става пълнолетен. Това му позволява да се регистрира в интернет платформа, която става достъпна само след няколко дни и да получи своя ваучер на стойност 200 евро, с който да посети различни културни събития в Германия. Той вече е направил своя план.
„В Дюселдорф, например, има един хубав автомобилен музей, в Кьолн има спортен музей. Това са темите, които мен ме интересуват и бих искал да ги посетя с тези 200 евро. Освен музеите можеш да ходиш и на кино, и на концерти. Всичко, което е свързано със свободното време и с културата”, обяснява Илиян Ивков.
След регистрацията бюджетът може да бъде изразходван в рамките на две години, като с него може също да бъде закупена и любима книга, например. Германската държава инвестира сто милиона евро в пилотния проект. По информация на Федералната статистическа служба около 750 000 младежи ще могат да получат ваучера за 18-ия си рожден ден.
Оказва се обаче, че много от младите не знаят за тази възможност. Илиян разказва, че сред негово обкръжение малцина са информираните по темата.
Идеята подарък за култура на младежите в Европа не е нова. Страни като Италия, Франция и Испания вече я въведоха. А според Илиян ако и в България бъде въведена подобна възможност, младите ще имат голям избор от места и събития, които ще могат да посетят.
В края на годината в Германия ще бъде направена равносметка и властите ще трябва да вземат решение, дали от пилотен проект, подаръкът на държавата за пълнолетие - повече култура за младите, ще се превърне в традиция.
03.06.2023, 10:14 часа
369 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha