Адвокат: Процедурата по предсрочно отстраняване на Гешев може да бъде отложена

Адвокат: Процедурата по предсрочно отстраняване на Гешев може да бъде отложена
Взривът, предназначен за кортежа на главния прокурор Иван Гешев, събуди сили, които разлюляха върховете на съдебната власт. Темата за предсрочното отстраняване на Гешев отново е в дневния ред на ВСС, а само след дни ще е възможно това да се случи с 13 вместо 17 гласа „за“.
Паралелно на този сюжет с гръм и трясък се развива друг – от разследване на Антикорупционния фонд разбираме, че столичният ресторант „Осемте джуджета“ в продължение на години е бил нещо като „черната дупка“ в съдебната ни система. Място, в което са се решавали, но и създавали проблеми в съдебната ни власт.
Адвокатите Валя Гигова и проф. Иван Тодоров коментират скандалите.
„Смятам, че ще има искане за противоконституционност на закона за контрол на главния прокурор,  който е приет и ще влезе вторник е сила. Според мен процедурата относно неговото отстраняване ще бъде отложена. Не мисля, че той ще бъде отстранен в следващата седмица, каквито са очакванията“, каза Гигова.  
Проф. Тодоров пък изрази мнението, че не толкова фигурата на главния прокурор е важна, колкото промените като цяло в съдебната система.  
„Ако не се променят нещата като правна регулация, като процедура, като едно самочувствие на хората да са цивилизовани, нищо няма да се промени. Друг ще дойда на негово място и само ще е късмет да бъде някой, който да е приемлив за всички. Не трябва да продължават така нещата. Те трябва трябва изцяло да се променя. Особено трябва да се промени начинът на подбор на съдиите“, коментира той.
03.06.2023, 11:44 часа
612 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha