Шефът на Пентагона: Няма да търпим принуда и тормоз от страна на Китай

Шефът на Пентагона: Няма да търпим принуда и тормоз от страна на Китай Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви днес, че Вашингтон няма да търпи никаква "принуда и сплашване" на своите съюзници и партньори от страна на Китай, като същевременно увери Пекин, че САЩ остават ангажирани със запазването на статуквото в Тайван и биха предпочели диалога пред конфликта, предаде Асошиейтед прес.
В речта си на "Диалог Шангри-Ла" - ежегоден форум в Сингапур, на който се събират високопоставени представители в областта на отбраната, дипломати и лидери от цял свят, Остин призова за подкрепа за визията на Вашингтон за "свободен, отворен и сигурен Индо-тихоокеански регион в рамките на свят на правила и права" като най-добрия начин за противодействие на нарастващата китайска агресивност в региона.
САЩ разширяват обхвата на собствените си дейности в Индо-тихоокеанския регион, за да се противопоставят на мащабните териториални претенции на Китай, включително като техни военни кораби и самолети съответно редовно плават и прелитат през Тайванския проток и в Южнокитайско море, отбелязва АП.
"Поели сме ангажимент да гарантираме, че всяка страна може да лети, да плава и да действа навсякъде, където международното право позволява. И всяка страна, голяма или малка, трябва да остане свободна да извършва законни морски дейности", заяви шефът на Пентагона.
Остин отбеляза, че Вашингтон е ангажиран също така с възпирането на ракетната заплаха от страна на Северна Корея и претенциите на Пекин към Тайван - самоуправляващ се демократичен остров, който Китай смята за своя територия - и изтъкна че САЩ засилват планирането, координацията и обученията в областта на отбраната с партньорските държави в региона. "За да бъдем напълно ясни, ние не търсим конфликт или конфронтация, но няма да се поколебаем (да действаме) пред лицето на тормоз или принуда", даде да се разбере шефът на Пентагона.
Китайският генерал-лейтенант Цзин Цзянфън - високопоставен член на делегацията, придружаваща министъра на отбраната генерал Ли Шанфу - обвини Остин, че в обръщението "пряко или непряко отправя фалшиви обвинения срещу Китай". В разговор с журналисти след изказването на американския министър на отбраната Цзин заяви, че САЩ "заблуждават и използват" държавите от Азиатско-тихоокеанския регион, за да прокарват собствените си интереси и да запазят "доминиращата си позиция в региона".
Високопоставеният китайски военен обвини САЩ и в нарушение на политиката за "единен Китай", заявявайки, че Вашингтон подкрепя тайванските сепаратисти. Той също така повтори твърдението на Пекин, че "Тайван е неотменима част от суверенната територия на Китай". "За нас няма място за отстъпки или конпромиси", каза Цзин и добави, че "Китай има неоспорим суверенитет над островите в Южнокитайско море и прилежащите им води".
Министърът на отбраната на Китай Ли Шанфу отхвърли поканата на американския си колега да разговарят в кулоарите на международната конференция, въпреки че двамата си стиснаха ръцете, преди да седнат от двете страни на една и съща маса при откриването на форума.
Вашингтон отбеляза, че от 2021 г. - много преди Ли да заеме поста - Пекин е отказвал или е пренепрегвал десетки искания от министерството на отбраната на САЩ за разговори с високопоставени китайски ръководители, както и на множество искания за постоянен диалог и ангажименти на работно равнище.
04.06.2023, 08:52 часа
410 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha