"Биволъ" и "Бърд": Доказателствата по "Барселонагейт" - плащал е Бойко Борисов, който има дете от Йовчева

"Биволъ" и "Бърд": Доказателствата по "Барселонагейт" - плащал е Бойко Борисов, който има дете от Йовчева От 31 май до 2 юни оперативни работници на СДВР осъществяват външно наблюдение на ул. Димчо Дебелянов 1 в София, пишат полицаите от СДВР.
Интересува ги лицето Асен Любенов Найденов, който живее там във вход А, ет. 3 ап. 8. Външното наблюдение установява, че сутрин към 8 ч. той излиза и разхожда голям кафяв пудел. Найденов обаче също установил, че го наблюдават и в следващите два дни поведението му станало “девиантно” – излизал с каскет с голяма козирка и се оглеждал подозрително.
Справката с отчета за външното проследяване на Найденов е част от документите, които прокуратурата внесе вчера в Народното събрание, за да обоснове искането за сваляне на имунитета на депутата Бойко Борисов. Освен пудела са описани колите му: Mercedes, BMW и Toyota, ползваните телефонни номера, участията във фирми и фактът, че лицето няма установена месторабота и очевидно работи от дома си.
След наблюдението от полицията, на 3 юни в дома на Найденов влизат следователи от НСлС. Претърсването е одобрено от Софийски градски съд и се провежда в присъствието на “девиантния” Асен Найденов. Тo завършва с изземване на документи, компютри и телефони. На вниманието на депутатите са приложени разрешението на съда и протокола от претърсването.

Плащал е Борисов
Данните в иззетите документи и устройства отвеждат към скандала "Барселонагейт" и лично към Бойко Борисов. Той е идентифициран от прокуратурата като действителен източник на 2,9 млн. евро, с които е купена къща в Барселона.
Както посочихме в по-ранно разследване за ролята на Асен Найденов, банкерът има участие в десетки фирми свързани със Златев, но също и с бившата спътница на Борисов Цветелина Бориславова. Според разследващите именно той е оперирал със сметките и прехвърлянията на сумите. Найденов е роден в Русия и е състудент със Златев и Чаушев в института МГИМО, сочен за люпилня на руски шпиони и агенти за влияние.
Конкретно за къщата в Барселона парите от Борисов са минали през фирмата “Тера Тур Сървисиз”, собственост на кипърска офшорка, посочва се в документа от Софийска градска прокуратура, внесен в парламента. В нея Найденов е директор, а Златев е идентифициран като краен собственик.
"Биволъ" и "Бърд" опитаха да се свържат с Асен Найденов на телефона, който е посочен за връзка с него във факсимиле от Документите Пандора, но той не отговори на обажданията и изпратения СМС.

Борисов е бащата
Прокуратурата сочи категорично и без увъртания, че Борисов е баща на детето на Борислава Йовчева, с която имал интимна връзка. Събрани са доказателства, пише наблюдаващият прокурор, че Борисов отрича тази връзка, за да не бъде уличен в корупционни действия, тъй като не е разполагал с такава сума и няма как да обясни нейния произход.
В публичните си изяви до момента Борисов винаги е отричал, че има къща в Барселона. Само веднъж той беше попитан дали има дете от Борислава Йовчева. Отговорът му беше: Не!
Така в документите, внесени в Парламента, за пръв път е налице твърдение прокуратурата, че Борисов е баща на детето. Преди това такива предположения бяха артикулирани в информацията изпратена от испанската прокуратура за изпирането на 5 млн. евро от лица, свързани с бившия премиер Бойко Борисов.

Бейзат Яхя изнесъл 300 млн. лв. в Турция, купил апартамент на Йовчева в Истанбул
Ролята на Чаушев и Златев в "Барселонагейт" е обговаряна и преди, но включването в групата на Бейзад Яхя е новост. Изпратено е искане за правна помощ до Турция, за да се установят сметките, имотите и преминаването през граница на Борислава Йовчева и Бейзад Яхя, който според разследващите изнесъл в Турция 300 млн. лв. и купил луксозно жилище, в което се пренесла Йовчева след като напуснала Барселона с детето си. Част от тези средства били депозирани в Ziraat Bank. Тази информация корелира с данните от ГКПП Капитан Андреево за честите и кратки влизания на Йовчева на българска територия, които изнесохме преди дни в разследване за развитието на "Барселонагейт".
Прокуратурата е образувала дело за ОПГ, действала от октомври 2012 до декември 2015 с престъпна цел пране на пари по чл. 253 ал 1. от НК. Не е ясно от колко члена се състои групата, но от документите може да се заключи, че причастност имат Бойко Борисов, Александър Чаушев (номиналният собственик на къщата в Барселона), Валентин Златев (близък приятел на Борисов), Асен Найденов (банкерът на Златев) и Бейзад Яхя (близък до Борисов и управител на ловно стопанство Паламара). Не е ясно дали ще бъде привлечен индустриалецът Йордан Христов, последният съпруг на Борислава, която е идентифицирана в документите като Христова, с моминско име Йовчева. Малко вероятно е бившата “Мис Бикини” също да се сдобие с обвинение за пране на пари.
Данните за престъпните действия на групата около бившия премиер, свързани с "Барселонагейт", отлежават вече втори ден в обикновеното, а не в секретното деловодство на Парламента. Те бяха внесени от главния прокурор Иван Гешев в деня, в който беше гласувано новото правителство, негласно обещало да “изпере” Борисов. “Буден” депутат се погрижи тази информация да достигне до нас. Озадачаващо е, че до момента нито една парламентарна група от правителственото мнозинство или от опозицията не е проявила интерес да се запознае с тези твърдения на Гешев, който след години битност на голямо кротко овчарско куче от развъдника в Банкя се превърна в голям зъл доберман и подгони бившия си стопанин и неговите пудели.
Добра новина е все пак, че след създаването на временна Комисия за имунитетите, данните по тези преписки ще станат публично достояние. Ако междувременно ситуацията не се обърне и те не изчезнат както от прокуратурата, така и от деловодството на Парламента. Като тефтерчето на Филип Златанов.
07.06.2023, 19:37 часа
3993 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha