САЩ разработиха законопроект за включване на Русия в списъка на спонсорите на тероризма

САЩ разработиха законопроект за включване на Русия в списъка на спонсорите на тероризма В Камарата на представителите на Конгреса на САЩ е подготвен законопроект за включване на Русия в списъка на САЩ със страни, спонсориращи тероризма, съобщиха от пресслужбата на конгресмена демократот Калифорния Тед Лю, който е автор на тази антируска инициатива.
Както се посочва в текста на законопроекта, "правителството на Руската федерация, по указание на президента Владимир Путин, продължава да насърчава актове на международен тероризъм срещу политически опоненти и държави". Следните членове на Камарата на представителите се застъпиха за законопроекта: Стивън Коен (D-Тенеси), Джо Уилсън (R-Южна Каролина), Джаред Голдън (D-Мейн), Кен Бък (R-Колорадо) и Шийла Шерфилас -Маккормик (демократ, от Флорида).
Законопроектът също така гласи, че ако бъде одобрен от Конгреса и подписан от президента на САЩ Джо Байдън, никоя от неговите разпоредби не може да се използва „за налагане на санкции, на което и да е лице, участващо в сделки за износ на селскостопански продукти от Украйна или за предоставяне на хуманитарна помощ на Украйна“.
В посочения списък може да попаднат държави, които според Вашингтон "многократно са подкрепяли актове на международен тероризъм". Американската администрация има широки правомощия по отношение на налагането на санкции срещу лицата от списъка. Министерството на финансите на САЩ може да предприеме действия срещу тези юридически и физически лица, както и държави, които търгуват с държави от списъка. В момента списъкът включва Иран, Северна Корея, Куба и Сирия.
По-рано Киев се обърна към Вашингтон с призив да добави Русия към посочения списък. Подобни предложения бяха направени от някои членове на Конгреса. През последните месеци обаче администрацията на САЩ многократно е заявявала, че няма да предприеме тази стъпка. В края на май говорителят на Държавния департамент Матю Милър потвърди, че Вашингтон няма намерение да предприеме последващи действия по подобни обаждания.
Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова по-рано нарече инициативи от подобен род "мярка от идиотски характер". Дипломатът предупреди, че подобни стъпки на САЩ няма да останат без отговор от Русия. Руското посолство във Вашингтон подчерта през май, че американската страна предпочита "да не забелязва" факта, че Киев, получавайки всестранна помощ от Вашингтон, не крие терористичната си дейност.
10.06.2023, 14:15 часа
338 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha