Възстановяват Кръстовидната стена в Черепишкия манастир

Възстановяват Кръстовидната стена в Черепишкия манастир Благодарение на инициативата на местни родолюбци и Архимадрит Йоаникий в последните няколко години Черепишкия манастир „Успение Богородично” буквално се преобразява. С помощта на стотици дарители и доброволци от страната и чужбина всички сгради в манастира се ремонтират. Последни бяха преобразени Митрополитският дом, „Данииловата къща”, „Пощата”, параклисът „Пимен Зографски”, като не спира и ремонтът на църквата „Свети Климент Охридски” в бившата семинария. Поредната инициатива е възстановяването на още един символ на манастира.                
Кръстовидната стена е един от изключителните архитектурни елементи на Черепишкия манастир. Тя представлява архитектурен комплекс, изграден във формата на кръст. Стената е направена от камък и е била използвана за отбрана на манастирската територия. Разположена е около главната църква на манастира, като обхваща двора и създава впечатляващо зрелище.
Кръстовидната стена е един от най-важните архитектурни елементи на Черепишкия манастир и е свързана с много легенди и предания. Смята се, че тази необикновена форма на стената е имала символично значение, свързано с християнската вяра и кръста. Кръстовидната стена в Черепишкия манастир е свидетел на многовековната история и култура на България.
Стената ще бъде реставрирана и ще впечатлява посетителите със своята архитектурна красота и символичност, отново със средства от дарения и доброволчески труд.
Посетителите на манастира ще могат да разгледат и да се насладят на красотата на кръстовидната стена и двора през пролетта на 2024 г., когато се очаква да завърши реставрацията. В момента мястото е недостъпно./БНР
13.06.2023, 12:18 часа
728 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha