ЕС обеща 9.6 милиарда евро в подкрепа на Сирия

ЕС обеща 9.6 милиарда евро в подкрепа на Сирия На донорската конференция за Сирия, състояла се в четвъртък в Брюксел, Европейският съюз обеща безвъзмездни средства и заеми на обща стойност 9.6 милиарда евро в подкрепа на страната, съобщи ДПА, цитирана от БТА.
Европейската комисия, ЕС и неговите държави членки обещаха 5.6 млрд. евро, от които 4.6 млрд. евро за 2023 г. и 1 млрд. евро за 2024 г. и след това.
"Много съм горд да обявя, че заедно събрахме общо обещаните 5.6 млрд. евро под формата на безвъзмездни средства", заяви комисарят на ЕС по въпросите на управлението на кризи Янез Ленарчич.
Международните финансови институции и донори обявиха 4 млрд. евро под формата на заеми. В донорската конференция участваха представители на над 85 държави и международни организации. Миналата година на конференцията бяха събрани 6 млрд. евро.
На конференцията германското правителство също обяви перспективата за допълнителна помощ в размер на около 1 млрд. евро.
Според германското Министерство на развитието около 568 млн. евро ще дойдат от неговия бюджет, а 484 млн. евро - от Министерството на външните работи. Те ще бъдат използвани за финансиране на ремонта на тръбопроводи за питейна вода и за подпомагане на земеделските производители.
"Би било фатална грешка сега да забравим за кризата в Сирия", заяви германският министър на развитието Свеня Шулце. Тя добави, че "разрушителната смесица от гражданска война, масова миграция, бедствие, свързано със суша и земетресения", има катастрофални последици.
След 12 години гражданска война Сирия е разделена и до голяма степен разрушена. Земетресението през февруари тази година влоши още повече положението.
От избухването на войната през 2011 г. ЕС и неговите държави членки са мобилизирали над 30 млрд. евро помощ за Сирия.
16.06.2023, 11:27 часа
370 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha