СЕМ глоби медии, които не признават жестокостите на войната в Украйна

СЕМ глоби медии, които не признават жестокостите на войната в Украйна Съветът за електронни медии категорично не споделя каквито и да е внушения, свързани с отричането на зверствата в Буча, и вече е наложил глоби на медии, които отричат жестокостите на войната - това се казва в позиция на СЕМ.
Според съвета става дума за чудовищен акт на мъчения и убийства на цивилни граждани, заради отразяването на които СЕМ се сезира преди повече от година.
"По повод войната в Украйна в Съвета за електронни медии са осъществени множество наблюдения на програми на радио- и телевизионни оператори за спазването на Закона за радиото и телевизията. Налице са вече образувани административнонаказателни производства и са наложени имуществени санкции на доставчици, които отричат жестокостите на войната", пише в позицията.
Тя идва ден, след като посолството на Украйна обвини председателят на СЕМ Соня Момчилова в манипулация относно изказванията й за клането в Буча.
"Посолството на Украйна в България смята за неприемливи и манипулативни изявленията на председателя на Съвета на електронни медии госпожа Соня Момчилова по повод Бучанската трагедия, направени по време на интервю за предаването „Контракоментар“.
Категорично настояваме, че е недопустимо изопачаването на фактите в условията на широкомащабната въоръжена агресия на Русия срещу Украйна", заявяват от посолството на Украйна.
Дипломатическата позиция е по повод думите на Момчилова в подкаста на Асен Генов, където тя казва, че "пропаганда има и в обратна посока". Дава примери "за заболяването на Путин, за това, че умрял, за Буча и т.н". Шефката на СЕМ обаче не уточнява защо визира Буча в изрежданията си.
Затова посолството на Украйна очаква от Съвета за електронни медии и съответните български институции опровержение и взимане на необходимите мерки за реагирането във връзка с опасните и подвеждащи твърдения, касаещи зверствата на руските окупатори в Буча, което противоречи на официалната позиция на Република България като държава-членка на ЕС и НАТО, пише в изявлението на посолството.
Посочват се и аргументи: "След деокупацията на Буча през пролетта на 2022 г. международните експерти регистрираха 1400 убийства (включително 37 деца), множество факти на изнасилвания, тортури и други военни престъпления. Към момента се разследват почти 11 000 военни престъпления в Киивска област.
Като цяло, в рамките на дейността на Международния наказателен съд и Специалния трибунал за разследване на престъпленията на руското политическо ръководство срещу Украйна са събрани доказателства за 96 000 военни престъпления, както и разрушения на важна гражданска инфраструктура (повече от 100 000 обекта)."
Ден преди участието на Момчилова в подкаста на Асен Генов на заседание на СЕМ тя защити предаването по БНР на Петър Волгин с аргумент, че "лъжата също има право на живот". Част от членовете на съвета обаче изразиха мнение, че водещият разпространява руска пропаганда в национален ефир.
22.06.2023, 16:11 часа
548 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha