Сдружение „Врачанските къщи“ предлага промени в Закона за културното наследство

Сдружение „Врачанските къщи“ предлага промени в Закона за културното наследство Промени в Закона за културното наследство подготвя Сдружение „Врачанските къщи“ заедно с експерти, съобщи председателят Светла Буюклийска. Тя обясни, че до идеята се е стигнало след установяване на пропуските, свързани с опазването на градските къщи, строени след Освобождението.
„Натъкнахме се и на проблеми от законов характер. Законът за културното наследство е написан много хубаво, но на второ четене се вижда, че липсват механизми за контрол. Законът е почти пожелателен, а там където има механизъм за контрол, на практика никой не го изпълнява“, обясни Буюклийска.
По думите й промените ще засегнат чл. 71 до чл. 76, където се говори за отношението между собственик на такъв имот и община или държава. 
„Държавата или общината да имат ангажимент заедно със собствениците да подържат фасадата на такава сграда. Това са добрите западни практики. Мнението и на специалисти в областта е, че щом цялата общественост се ползваме от фасадите на тези красиви къщи, всички трябва да имаме отношение към тяхното поддържане“, посочи още тя.
От Сдружението смятат, че като начало трябва обновяване на списъците със защитените като културно наследство къщи. Според Светла Буюклийска списъците са още от времето преди демократичните промени. Наложително е не само да се включат нови къщи, а да се извадят от списъка тези, които са паднали или са реновирани неправилно, обясни тя. „Когато една къща е защитена, тя не може да бъде бутната, а трябва да бъде реновирана. Като човек живял над 30 години в Западна Европа, мога да кажа, че рентабилността на една такава ремонтирана къща в стил след това е огромна, има търсене, защото красотата привлича“, сподели още общественикът.
От Сдружението предлагат и промени в правилата за определяне на правоспособността на архитектите, имащи право да работят по защитени къщи. Според тях настоящите правила са много ограничаващи. Предложението е в специализирания списък да се включват и млади архитекти, завършили специални курсове по реставрация и работили по поне три обекта под егидата на архитект от списъка. В момента изискването е да са работили пет години, посочи Буюклийска.
Подготвените промени ще бъдат внесени в Народното събрание чрез врачанските депутати през септември.  Успоредно с това в кулоарите на парламента ще бъде представена и специална изложба със снимки на стари къщи, съобщи Светла Буюклийска.
Сдружението „Врачанските къщи“ е създадено преди три години с цел опазване на къщите от градски тип във Враца, строени в стил сецесион и следващия стил модерен. Сдружението организира и Фестивал на културното наследство „Врата към Враца“, чиято идея е по атрактивен начин да се насочи вниманието на обществото към опазването на това наследство и привличане към идеята на по-младите поколения. За първи път той бе организиран в средата на октомври, миналата година, а второто му издание ще е в края на тази седмица./БТА
 
27.06.2023, 09:09 часа
531 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha