Сдружение "Врачанските къщи" с призив към кореняците

Сдружение "Врачанските къщи" с призив към кореняците Сдружение „Врачанските къщи” се обръща с призив към коренните жители на града за помощ, научи агенция BulNews. Организацията набира информация във връзка със създаването на голямо луксозно издание - Памет за врачанските частни домове и сгради, строени до 1950 г. /съществуващи днес или не/ и родовете и обитателите, живели в тях.
Предоставената информация е необходимо да е в следния ред:
1.Данни за сградата:
- точното актуално местоположение днес /или до събарянето на сградата/, точен адрес;
- годината или приблизително периода на построяване;
- името на архитекта /студиотто/ или майсторите строители, ако се знае;
- посочване източника на сведенията /данни от нотариален акт, записки, вградени дати в сградата, спомени от баби, дядовци, роднини/.
Сдружението разчита текстът да бъде съпроводен от съпътстваща снимка /копие/ на къщата.
2. Данни за хората /родовете/, живели в сградата.
Изключително ценно е да се опише четливо в рамките на две, максимум три стандартни листа не само данните за сградата, а и на собствениците, на рода и хората, обитавали там, както и малки историйки и случки, чрез които да се усети атмосферата на някогашния градски дом.
3. Обезателно подателят на информацията да посочи своите данни за обратна връзка:
- име, телефон, имейл;
- професия, включително преди пенсиониране, според случая;
- други биографични данни.
„Врачанските къщи” стриктно ще спазват правилата и ще цитират източниците при публикуване на селекционираните събрани и отговарящите на изискванията сведения. Запазваме си правото да бъдат професионално редактирани сведенията.
4. За приемане на информацията от 1 март до 31 май 2023 г. в пощенската палата се бъде наета пощенска кутия, чиито номер ще бъде обявен допълнително.
"Скъпи съграждани и съмишленици, сега е моментът да се мобилизираме и кой каквото има да каже - да го обмисли и да го напише. Като умни и разумни хора, нека направим усилие да опишем и предадем на идващите след нас това, което знаем и помним за някогашната Враца. Те ще са благодарни, а ние удовлетворени като хора, изпълнили дълга си. Нека си пожелаем успех в това голямо и не леко начинание! Всяка, макар и малка, но добре разказана история ще е ценна за Враца, за всички ни!", пишат от "Врачанските къщи".
Амбицията на сдружението е с помощта на хората да се направи едно мемориално /паметно/ издание за материалното /къщите/ и духовното /спомена за родовете и хората/ в нашия град, което да е достоверно, но и достатъчно достъпно и популярно четиво за всички.
Регионалният исторически музей във Враца се присъединява към призива на сдружение "Врачанските къщи" и допълват, че отдел Нова история в РИМ организира поредица от родови срещи на наследници от стари врачански родове и за целта молят всички, които са заинтересовани от темата, да пишат на и-мейл [email protected].
03.02.2023, 10:46 часа
639 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha