Oдобриха ветото на президента: Следствието се връща в прокуратурата

Oдобриха ветото на президента: Следствието се връща в прокуратурата Депутатите одобриха ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ), с които националното следствие се отделя от прокуратурата.
Така следствието отново се връща в прокуратурата след само месец живот.
На 2 юни по време на второ четене на закона депутатите решиха Националната следствена служба да се отдели от прокуратурата. Това стана по предложение на "Възраждане", но се оказа, че то не е разгледано по време на заседанието на Комисията по правни въпроси.
На 14 юни президентът Румен Радев върна за ново обсъждане в Народното събрание параграфи 3-10 от Закона за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт (ЗСВ), приет от 49-ото Народно събрание на 2 юни 2023 г.
Оспорените разпоредби предвиждат обособяването на директора на Националната следствена служба и следствените отдели към прокуратурите в самостоятелни органи.
В мотивите си държавният глава подчертава, че тези промени възстановяват положение, което вече е съществувало в българското законодателство и е било променено през 2009 г. с оглед ефикасното и прозрачно функциониране на досъдебното производство по наказателни дела.
30.06.2023, 12:35 часа
474 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha