Одобриха първото в света лекарство срещу Алцхаймер

Одобриха първото в света лекарство срещу Алцхаймер Американската агенция по контрол на храните и лекарствата е одобрила първото лекарство, което забавя развитието на болестта Алцхаймер.
След пълното одобрение, лекарството ще се покрива от Националната здравно осигурителна програма на страната - Medicare. Преди одобрението на препарата много пациенти не са имали достъп до него или не са могли да си го позволяват. Употребата му за година е струвала над 26 хиляди долара.
Лекарството се прилага чрез вливания веднъж на всеки две седмици. Проучване, финансирано от производителите сочи, че забавя развитието на болестта с около 27%.
"Това лекарство представлява антитяло, което свързва амилоидния протеин, който от своя страна е от основно значение за развитието и протичането на болестта. Свързвайки се с протеина, лекарството го отстранява от мозъка", обясни д-р Лорънс Хониг, професор по неврология
Експертите смятат, че създаването на препарата е повратна точка в лечението на Алцхаймер, но и подчертават, че за момента изпитания са правени само на хора в ранен стадий.
"За хората, които са с умерена или тежка форма, не знаем дали лекарството е ефикасно и дори дали е безопасно", алармира Хониг.
Признават и че препаратът крие някои рискове. При около 13% от пациентите по време на изпитването се наблюдава отток на мозъка. А 17 на сто са имали мозъчен кръвоизлив в сравнение с 9% от хората, взели плацебо.
10.07.2023, 10:09 часа
456 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha