Учени предупредиха за мощни слънчеви изригвания днес

Учени предупредиха за мощни слънчеви изригвания днес Днес се очаква мощна слънчева активност, която може да попречи на късовълновите комуникации, заявиха руски учени, след като в неделя бяха наблюдавани три изригвания.
Институтът по приложна геофизика "Федоров" в Москва заяви, че са възможни изригвания от клас X, включително протонни, както и влошаване на условията за късовълнова радиовръзка.
Изригванията от клас X са най-големите експлозии в слънчевите системи и могат да предизвикат дълготрайни радиационни бури. Протонните изригвания са буря от слънчеви енергийни частици, съставени предимно от протони.
Слънчевите изригвания се случват, когато мощните магнитни полета във и около Слънцето се свържат отново. Според НАСА те могат да засегнат магнитното поле на Земята с потенциал да повредят сателити и комуникационно оборудване.
През 2022 г. геомагнитна буря, предизвикана от голям изблик на радиация от Слънцето, извади от строя 40 току-що изстреляни тогава спътника на SpaceX.
В неделя са наблюдавани три мощни слънчеви изригвания, съобщиха от института "Федоров", като едното е продължило 14 минути, придружено от смущения в радиокомуникациите.
17.07.2023, 08:28 часа
336 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha