Илиян Василев: След прекратяване концесията на "Росенец", горивата би трябвало да поевтинеят

Илиян Василев: След прекратяване концесията на "Росенец", горивата би трябвало да поевтинеят "Прекратяването на концесията на пристанище "Росенец" е закъсняло", в интервю за предаването "Нюзрум" по Радио "Фокус" енергийният експерт и бивш посланик на България в Москва Илиян Василев. Според него решението няма минуси, а плюсовете са очевидни:
"Ще бъде изчистена темата с вноса, със сертификатите на произход на горивата, обемите, качеството, плащанията и т.н. Всичко това ще бъде приведено в много по-изчистено положение, каквото беше и в първите години на работа на рафинерията, след като беше придобита от "Лукойл“.
Според него след това решение на Народното събрание горивата би трябвало да поевтинеят.
Илиян Василев е оптимист, че Министерството на транспорта е способно да оперира пристанището "Росенец“: "Не виждам къде е проблемът. Концесията не изисква кой знае какви кадрови ресурси. Това е най-обикновена дейност по охрана на границата и контрол върху вноса. Това се случва на много други пристанища“.
Що се отнася до острата реакция на държавния глава по темата енергийният експерт обясни: "По времето на неговите служебни правителства той постигна някакви споразумения с "Лукойл“. В продължение на толкова години, в които се занимавам с руската тема, знам, че от 1999 година до днес винаги е имало заинтересовани лица от концесията, които фактически осигуряваха политическия тил на операциите на руската компания. Последният от тях в тази дълга поредица е президентът Радев“.
За списъка с имена на български политици, журналисти и общественици, публикуван в сайта "Миротворец", Илиян Василев изрази своето предположение, че се използва за отклоняване на внимание.
"Когато някой реши да прави нещо, не го публикува на маргинален сайт. Той може да е много важен, но такива сайтове има много. Не е част от държавни структури, не е свързан с украинската държава. Просто някой се опита да си направи PR. Няма никаква заплаха. Ясно е, че някой иска да се направи на жертва, да привлече малко повече внимание към себе си, да приравни заплахата от Русия със заплаха от Украйна. Да вкара някакво напрежение в двустранните ни отношения с Украйна. Както се казва на руски: "Малко ще погърмят, малко ще пошумят и всичко ще приключи“, смята той
"На депутатите, попаднали в списъка на "Миротворец“ им трябваше контрапункт. Очевидно има някаква координация с руското посолство“, подозира Илиян Василев.
22.07.2023, 13:44 часа
832 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha