Тестват безплатно за хепатит в Монтана

Тестват безплатно за хепатит в Монтана На 28 юли се отбелязва Световният ден за борба с хепатита. Целта е да се повиши осведомеността на хората за болестта. 
Хепатитът е възпалително заболяване на черния дроб, предизвикано най-често от вируси. Съществуват минимум шест различни вируса, предизвикващи болестта (А, В, С, D, E, G) . Най-опасни са хепатит В и С, които водят до тежки форми на хроничен хепатит, а впоследствие и до рак на черния дроб.
Начините за предаване на инфекцията на хепатит B и C най-често са полов контакт, по кръвен път (при контакт с кръв на болен или заразоносител) или вътреутробно – от заразена майка на бебето. 
Освен вирусен, съществува и автоимунен, и токсичен хепатит. При автоимунния -  черният дроб е атакуван от имунната система на човека, а при токсичния – черният дроб е увреден от прекомерна употреба на алкохол или злоупотреба с лекарства.
Хепатитите протичат безсимптомно. Оплаквания като лесна умора, пожълтяла кожа са израз на доста напреднала болест. Ето защо е препоръчително пациенти, които са претърпели масивни оперативни интервенции с кръвопреливане в миналото, или пък често са подлагани на тежки стоматологични манипулации с кървене, да бъдат изследвани. Същото важи и за хора, употребявали или употребяващи наркотици. Обществото обаче не трябва да забравя, че хепатитът е полово-предавана болест. За да се инфектираш с хепатит С, не е задължително да бъдеш хероинов наркоман. Заболяването се предава дори и чрез смъркане на кокаин.
Изключително важно е бременните да бъдат изследвани за хепатит В, а при носителство – да бъдат внимателно наблюдавани. Трябва да се следи нивото на вируса, особено през шестия месец, когато се предполага, че то е доста високо.
Мотото на Световния ден през 2023 г. „Не чакай. Изследвай се сега за хепатит В и С, за да защитиш себе си и своите близки“ поставя акцент върху превенцията, скрининга и ранното диагностициране на хепатита.
Участие в скрининговата кампания за изследване за вирусни хепатити по случай Световния ден за борба с хепатита ще вземе и РЗИ-Монтана. Всички желаещи да се тестват могат да го направят на 28.07.2023 г., във времето от 10:00 до 12:00 часа в микробиология /ет. 5/. 
Във Вълчедръм скрининг ще се прави на 25.07.2023 г. от 10:00 до 12:00 часа в здравния пункт. 
На 24.07.2023г. в кв. „Кошарник“ и на 26.07.2023г. в кв. „Огоста“, гр. Монтана, съвместно с Младежки център - Монтана и здравни медиатори ще се проведе кампания за повишавне информираността на населението за вирусните хепатити.
На 27.07.2023г. в ЦНСТДБУ – Монтана ще се проведе обучение на тема: „Начини за предаване на инфекцията на хепатит B и C“.
 
25.07.2023, 08:30 часа
651 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha