Обсъдиха по-тежки наказания за нарушителите на пътя

Обсъдиха по-тежки наказания за нарушителите на пътя Максимална присъда от 5 до 12 години затвор за смърт на пътя по непредпазливост. Повече от осем часа продължи обсъждането на окончателните промени в Наказателния кодекс в последния работен на депутатите.
Те приеха наказанието при смърт на пътя, предизвикана от пиян, дрогиран или с превишена скорост да е от 10 до 20 години затвор, вместо сегашните от 5 до 20 години.
За превишена скорост обаче само ако е в населено място с над 50 километра в час.
При катастрофа със загинал, но без тези обстоятелства, наказанието става от 5 до 12 години лишаване от свобода. Сега то е от 3 до 10 години.
Също така се криминализира вторият отказ от тест за алкохол и наркотици. При такова нарушение се предвижда до 6 месеца затвор и глоба от 2000 лева.
Сред няколко срещи с близки на загинали на пътя депутатите от всички парламентарни групи даваха обещания и да се въведе квалификацията „пътно убийство“.
Този текст обаче отпадна и предизвика остра реакция сред семействата на загинали на пътя.
Преди няколко седмици 19-годишният Стефан се прибира от работа. Жената зад волана кара бързо. Пада в дере от мост, който е 11 метра. Въпреки борбата на лекарите за живота му той умира след 28 дни.
С надежда за справедливост, близките на Стефан идваха на всяка среща с депутати, която се проведе през последните седмици. Те и още 10 семейства настояваха да се въведе квалификацията "пътно убийство" в Наказателния кодекс.
След промените семействата на загинали на пътя вече са взели решение през септември да протестират. Хората ще се върнат за пореден протест пред парламента с връщането на депутатите.
29.07.2023, 14:00 часа
263 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha