Скръбна вест! Почина легендата на Враца Стоян Тинчев

Скръбна вест! Почина легендата на Враца Стоян Тинчев Тази сутрин в 6 часа спря сърцето на легендарния кръчмар Стоян Тинчев.
Няколко месеца организмът му се бореше с болестта, докато накрая се предаде.
80-годишният Стоян Тинчев е човекът, който е създал всички легендарни заведения във Враца. Той разработва дискотеката „Буркана“, нощния бар „Бирхале“, ресторант „Стотинката“, кафето в центъра, където в момента е италианският ресторант, ресторант „Атлантик“ и още куп други места за хранене и забавление.
Преди около 60 години той първоначално започва да работи като стругар, но едно ходене до морето с неговата жена Христина променя изцяло живота му. Там продават сладолед, но през това време натрупва безценен опит, който започва да прилага във врачанската структура на някогашния „Балкантурист“. Всяко едно ново заведение е въвеждано в експлоатация от него и събрания от него екип.
През тези години той всяка сутрин е идвал на работа от село Згориград и се е спирал пред сградата на тогавашния ресторант „Чайка“. Десетки години мечтаел да го купи и да създаде модерен комплекс в полите на Балкана.
И след демократичните промени мечтата се сбъдва. С цената на много лишения неговото семейство придоби „Чайка“. Сега там вече има изграден модерен хотелски комплекс, който е перлата на врачанския туризъм.
За съжаление смъртта на съпругата му Христина го срина. Тя си отиде миналия февруари и оттогава той стана друг човек. При една от последните ни срещи Стоян ми каза да се пазя, защото мъката разболява. И той се разболя.
Стоян Тинчев беше един от най-старите ми приятели. Когато покойният ми син Димитър планираше създаването на фирмата за доставка на храна и напитки, именно той му даваше ценни съвети за отношенията със заведенията. След смъртта на сина ми, при всяка наша среща Стоян Тинчев полагаше огромни усилия да ми вдъхне кураж да продължа напред.
Стоян Тинчев беше от онези мъдреци, които вече рядко се раждат. Природният му интелект бе толкова високо ниво, все едно е учил и работил в най-добрите университети и ресторанти по света. Имаше силно развита интуиция за хората и рядко допускаше лоши индивиди до себе си. Той можеше да превърне стая с четири стени в оборотно заведение и при това с лекота.
Стоян Тинчев беше майстор!
Стоян Тинчев беше велик човек, какъвто Враца заслужаваше да има!

Сбогом, приятелю!

Даниел Бузов
01.08.2023, 09:09 часа
11775 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha