НС е приело отнемането на автомобили за алкохол и наркотици без мотиви

НС е приело отнемането на автомобили за алкохол и наркотици без мотиви Поправката в НК за отнемане на автомобилите на пияните или дрогирани шофьори или присъждане на равностойността им е приета без никакви мотиви. Това обяви адвокатът Андрей Янкулов, който е бивш прокурор и бивш служебен зам.-вътрешен министър, а сега е част от Антикорупционния фонд.
"Мотиви няма. Буквално. Няма нито ред в законопроекта. А конкретните окончателно приети текстове, първо, са променени от проекта и, второ, въобще не са обсъждани - нито на правна комисия, нито в пленарна зала", обясни Янкулов с пост в социалните мрежи.
Той допълва, че толкова съществени за хиляди хора промени на закона са приети без никаква аргументация какво ги е наложило и какво се цели с тях.
Приетите поправки в НК са след обединяване на няколко законопроекта. Когато има повече проекти за промяна на един и същи закон, те се разглеждат заедно. Идеята за отнемане на автомобили при престъпленията против транспорта е заложена в проекта за промени на НК на БСП, където обаче се говори за отнемане "и когато автомобилът не е собственост на дееца", т.е. очевидно убеждението у вносителите е било, че досега автомобилите - собственост на дееца, са подлежали на отнемане (което не е вярно), а сега разширяват приложното поле до всъщност приетото от Конституционния съд за противоконституционно положение да се лишава от право на собственост и лице, което няма никакво отношение към престъплението. Според юриста мотивите на БСП към проекта са "16 реда безсмислици".
В законопроекта на "Възраждане" има сходно предложение по отношение на автомобилите, което обаче е за временното им отнемане и спиране от движение за различни срокове по различните състави, от една до пет години.
На правна комисия при обсъждане на обединения законопроект на второ четене има кратък дебат единствено по предложението на "Възраждане". Вече впоследствие приетият текст на закона е по постъпило предложение между първо и второ четене на народните представители от БСП Мая Димитрова и Георги Свиленски, което е единствено подложено на гласуване и в комисия, и в зала, но не е дебатирано. Така текстът в оригиналния законопроект на БСП за отнемане на автомобил "и когато не е собственост на дееца“ се заменя със "собственост на дееца, а когато деецът не е собственик - да присъди равностойността му". По този параграф са подложени на гласуване и предложенията на "Възраждане" за временното отнемане, които са отхвърлени, а е прието това.
"Това е резултатът, когато се внасят всякакви законопроекти на килограм, те реално са без никакви мотиви, просто е сложена някаква страничка с нещо, колкото да се каже, че има мотиви, по тях после се бутат всякакви промени между първо и второ четене... и накрая често не се разбира какво точно се гласува", обобщава Янкулов.
Промените са приети на 28 юли и са обнародвани на 4 август. Тези за отнемането на колите са минали в 21.31 ч., се вижда от разпечатката от гласуването. Само един депутат от ГЕРБ, както и представителите на "Възраждане" и ИТН са били против. 135 са били гласовете "за", а 47 "против", въздържали се няма.
12.08.2023, 11:15 часа
352 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha