Китай обвинен в пореден опит за манипулация и дезинформация на международната общност

Китай обвинен в пореден опит за манипулация и дезинформация на международната общност Вицепрезидентът на Тайван Лай Чинг-те не е подписал никакви споразумения с правителството на Парагвай по време на своето посещение в страната – това заявиха от президентския офис на Тайван по-рано тази седмица.
Няколко документа са разпространени в тайванските социални медии, които претендират да показват споразумения, подписани между Тайван и Парагвай на правителствено ниво. Говорителят на президентството на Тайван Лин Ю-чан бе категоричен, че всички те са фалшиви и предупреди обществеността да не разпространява дезинформация.
Вицепрезидентът не е подписвал никакви документи по време на посещението си в Парагвай, заяви Лин и нарече документите очевиден и умишлен опит за дискредитиране на правителството на Тайван. Случаят е докладван на външно министерство, тъй като този вид дезинформация засяга пряко тайванските дипломати в чужди страни.
Един от разпространяваните фалшиви документи изглежда показва обещание от 320 милиона щатски долара от правителството на Тайван за Парагвай.
Експертът по медийна политика и асистент в Националния университет Chengchi Джал-ниан Хуанг заяви, че Китай е разпространил пропаганда в Парагвай в навечерието на пътуването на Лай. Той каза, че този ход има за цел да подкопае суверенитета на Тайван и да насърчи „Принципа един Китай“ в Парагвай.
„Също така възнамерява да повлияе на общественото мнение в Тайван, като по този начин намали дипломатическите постижения и вътрешната подкрепа за кандидата за президент, който се застъпва за суверенитета на Тайван“, допълни Хуанг. Той бе категоричен, че Тайван и международната общност трябва да са наясно с китайската пропаганда и опити за манипулация.
Преди пътуването на Лай външното министерство на Тайван също излезе с изявление, в което се казва, че централноамериканските и южноамериканските новинарски издания са били използвани за разпространение на дезинформация, включително етикетирането на Лай като „причинител на проблеми“.
20.08.2023, 11:46 часа
338 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha