По вариант 7 ще пишат зрелостниците на матурата по БЕЛ

По вариант 7 ще пишат зрелостниците на матурата по БЕЛ Зрелостниците, които се явяват на днешната матура ще пишат интерпретативно съчинение или есе по 41-ва задача на вариант 7 от държавния зрелостен изпит по български език и литература (БЕЛ) от сесията август-септември.
Изпитният вариант беше генериран тази сутрин в Министерството на образованието и науката в присъствието на заместник-министър Емилия Лазарова.
На днешния държавен зрелостен изпит по български език и литература са допуснати 8612 зрелостници, които ще бъдат разпределени в 280 училища. Ангажирани са 2913 квестори. Изпитът започва в 8:30 часа. Влизането в залите ще става със служебна бележка за допускане до него и с документ за самоличност, поне 30 минути преди началото на матурата.
Над 13 000 зрелостници са подали заявления за държавните зрелостни изпити през сесията август-септември. На тях се явяват тези, които не са били допуснати на минали сесии, по някаква причина са ги пропуснали или са получили слаба оценка при предишно явяване.
Максималният брой точки е 100. Изпитът се смята за издържан при минимум 30 точки, които са за оценка "Среден (3)".
Вторият задължителен зрелостен изпит по профилиращ предмет и държавният изпит по професионална квалификация са на 25 август. 
На 28 август ще се състоят допълнителните държавни зрелостни изпити по желание. На всички изпити, с изключение на този по професия, се пише с черен химикал.
Резултатите ще бъдат обявени до 8 септември.
Държавният зрелостен изпит по български език и литература (БЕЛ) през месец май тази година се състоя на 19 май - в 750 училища и в 4200 зали, съобщи тогава пресцентърът на Министерството на образованието и науката.
За матурата тогава бяха ангажирани над 9000 квестори.
Изпитът по български език и литература е разделен на три модула. Първите два са по 60 минути, а третият - 120 минути. За учениците със специални образователни потребности са предвидени до 30 минути повече за първите два модула, а за третата част - до 60 минути повече. 
На 23 май се състоя вторият задължителен държавен зрелостен изпит по профилиращи предмети и държавният изпит за придобиване на професионална квалификация - за учениците, които учат в професионални гимназии.
24.08.2023, 09:18 часа
356 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha