Полша и балтийските републики поискаха Беларус да изгони „Вагнер“

Полша и балтийските републики поискаха Беларус да изгони „Вагнер“ Полша и балтийските държави поискаха от Беларус да експулсира руската наемническа група "Вагнер", чиито бойци се укриват там след неуспешния бунт срещу Москва, предаде АФП.
„Поискахме от режима на президента на Беларус Александър Лукашенко незабавно да изгони групата "Вагнер" от Беларус“, каза полският вътрешен министър Мариуш Камински след среща с колегите си от Литва, Латвия и Естония.
Хиляди бойци на "Вагнер" са разположени в Беларус, която граничи с Русия, Украйна и Полша.
Лукашенко наскоро каза, че ще остави около 10 000 войници от "Вагнер" в страната.
„Хиляди, някои от които са престъпници, освободени от руските затвори в замяна на обещанието да се бият в Украйна, са дълбоко деморализирани и обвинени в престъпления срещу човечеството“, каза Камински.
„Това е голяма група, способна на всичко“, каза той, предупреждавайки Минск, че Варшава ще затвори границата си със страната в случай на „граничен инцидент“.
Трите държави също поискаха от Беларус „незабавно да върне нелегалните мигранти от граничния регион обратно в родните им страни“.
Варшава също така обвини Минск и Москва, че организират нов миграционен приток в Европейския съюз с цел дестабилизиране на региона.
Полската гранична охрана съобщи, че 19 000 мигранти са се опитали да влязат в Полша от Беларус досега тази година, в сравнение с 16 000 през цялата 2022 г.
28.08.2023, 16:45 часа
543 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha