ПП-ДБ преотстъпи на ГЕРБ правната комисия на НС

ПП-ДБ преотстъпи на ГЕРБ правната комисия на НС Изненадващо от „сглобката“ решиха да направят сега първата от поредицата ротации на водещи постове в управлението. ПП-ДБ ще преотстъпи днес председателското място в парламентарната правна комисия на ГЕРБ-СДС. Досегашният й председател Стою Стоев ще бъде сменен от Анна Александрова.
Шефското място на правната комисия беше първият важен пост, за който ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС се договориха. Това стана през май т.г., още докато се водеха преговорите за редовно правителство. Тогава сделката беше, че герберите ще определят председателя на парламента - за такъв беше избран Росен Желязков, а десните - ръководителя на правната комисия, за какъвто посочиха младия и неопитен юрист Стою Стоев. Разбра се, че хората на тези постове ще бъдат сменяни на всеки 3 месеца.
Впоследствие се оказа, че това не е така - ротацията на председателя на Народното събрание ще се извършва заедно с тази на премиера. А на 5 септември водачът на герберските депутати Десислава Атанасова е внесла предложение за замяната на Стоев с Александрова.
Тази сутрин самият Стоев обясни в кулоарите на парламента новата договорка с герберите - шефът на правната комисия да се сменя при всяка нова парламентарна сесия. Зимната сесия започна от 1 септември, а с това комисията се преотстъпва на ГЕРБ-СДС, разбра се от думите на Стоев.
Иначе Анна Александрова има опит в това отношение - тя оглавяваше правната комисия в продължение на 2 години в 44-ото Народно събрание. В настоящия парламент Александрова се прочу с измененията, които с нейни съпартийци внесоха в Закона за достъп до обществена информация, които неправителствени организации обявиха за голяма крачка назад в публичността на държавните институции.
07.09.2023, 10:09 часа
405 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha