Български фирми стават жертва на кибератаки почти всекидневно

Български фирми стават жертва на кибератаки почти всекидневно Кибератаките срещу бизнеса се увеличават. На всеки четири дни българска фирма става жертва на сменена банкова сметка. Това отчете по време на международен киберфорум директорът на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" в ГДБОП  Явор Серафимов, цитиран от БНТ. 
"Едно от най-големите предизвикателства, което нанася огромни финансови щети на българските частни компании, е компрометирането на междуфирмената кореспонденция, така нареченият "сменен айбан". На всеки четири дни имаме българска фирма, която е жертва на този вид престъпления, като през юни тази година търговско дружество у нас е измамено с 6,5 млн. щатски долара", заяви Серафимов
Според разследващите става въпрос за нигерийски организирани престъпни групи, които влизат в мейлите на български компании. "В точно избран момент подменят банковата сметка, по която българската фирма да изпрати следващото плащане и по този начин се ощетяват български компании с десетки хиляди евро. Това е просто един от примерите на подобен случай 2 – 3 пъти годишно имаме подобни български компании, които губят понякога и милиони левове", обясни Владимир Димитров - шеф на дирекция "Киберпрестъпност" към ГДБОП.
Експертите предупреждават, че хакерите успяват да влязат в пощенската кутия на компаниите и така придобиват достъп до кореспонденцията им. "Най-вероятно става въпрос отново за неинформираност и незнание на интернет потребителите, защото чрез фишинг имейл киберпрестъпниците узнават потребителското име и паролата за тази пощенска кутия. Вписват се в нея. Тя се ползва от легитимните потребители от фирмата, която движи бизнесът, но просто нигерийските организирани престъпни групи се вписват в тази пощенска кутия и гледат какво се случва вътре, какво се уговаря българската компания с нейните чуждестранни контрагенти и просто подменят имейлите", каза още Димитров.
Заместник-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев заяви, че противодействието на киберпрестъпността е сред приоритети на МВР. За целта се инвестира в експерти, повишаване на тяхната квалификация и техническо обезпечаване. Без координирано международни сътрудничество няма как адекватно са се отговори на киберзаплахите, посочи още Темелакиев.
11.09.2023, 15:18 часа
307 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha