95% от кибератаките в световен мащаб са в резултат на човешка грешка

95% от кибератаките в световен мащаб са в резултат на човешка грешка

Днес интернет се е превърнал в значима част от живота ни и едва ли минава и ден, без да използваме хилядите приложения, сайтове и други удобства, с които сме свикнали във виртуалното пространство. Всичко това обаче освен удобство и ползи, носи със себе си и рискове за информационната сигурност.
Експертите в областта вече говорят за навлизане в третия етап на развитие на киберзаплахите. Ако в началото беше романтичният период на създаване на първите сайтове и информационни системи, когато хакерите бяха предимно единаци и най-вече младежи, желаещи да се докажат, то вторият, продължаващ и до днес, е времето на ускорена дигитализация на обществото. В него киберпрестъпленията вече са огромна индустрия, зад която стоят сериозни организации, често подкрепяни и от държави.
Третият етап, в който светът навлиза тепърва, е този на изкуствения интелект и повсеместната автоматизация и все още едва ли някой може да прогнозира къде ще ни отведе той. Без значение от развитието на технологиите обаче, един аспект от киберсигурността си остава константен през всички тези години - и това е човешкият фактор.
Впечатляващите 95% от всички кибератаки в световен мащаб през 2023 г. са извършени в резултат на човешка грешка, сочат актуални проучвания по темата.
“Независимо дали става въпрос за кликане върху фишинг линкове или файлове, използване на слаби пароли, неинсталиране на антивирусен софтуер, или необновяване на плъгини и шаблони в нашия сайт - всички тези пропуски увеличават риска от кибератаки и могат да имат сериозни последствия както за личните ни данни и финанси, така и за сигурността на цели бизнеси и държави”, споделя Петя Абаджиева, Мениджър отдел Техническа поддръжка в българска хостинг компания.

13.11.2023, 11:27 часа
259 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha