Земеделците се вдигат на бунт! Ето кои пътища и магистрали ще блокират с тежки машини

Земеделците се вдигат на бунт! Ето кои пътища и магистрали ще блокират с тежки машини Народен бунт и национален протест на земеделските производителите.
Протестните действия в страната и столицата ще се започнат от 18 септември (понеделник) с начален час 10, като те ще включват блокиране на гранични пунктове, главни пътища и автомагистрали.
Поводът за ескалиране на напрежението в земеделския сектор е решението на Народното събрание за непродължаване на забраната за внос на селскостопански стоки от Украйна.
Общонационалният земеделски протест за спасяване на българското земеделие започва ще блокира тези ключови точки в страната:

- Югоизточна България: Петолъчката, кръговото на Ахелой, Варна –Бургас (след магистралата, отбивката за Аврен), детелината Сливен-Ямбол;

- Централна южна България: с. Труд, Стара Загора (квартал “Кольо Ганчев“, Лукойл летище), детелина на път I-5 (Стара Загора-Хасково) и I-8 (Пловдив-Свиленград);

- Североизточна България: Кардам, Дуранкулак, кръговото на Балчик, Карапелит, Тутракан, Разград, Шумен (бензиностанция “Петрол“), Силистра;

- Централна северна България: детелината на село Ясен (на главен път Плевен-Русе), Дунав мост, началото на автомагистрала “Хемус“ (посока Варна-София), село Горна Студена;

- Северозападна България: Бяла Слатина, Видин мост, път (Е79) между село Крапчене и Монтана;

- Югозападна България: Кюстендил (мотел село Ябълково), Радомир (Т МАРКЕТ), Земен – Лобош, Ковачевци-Лобуш, Сапарева баня (летището), Дупница - Пиперево, Перник (спортна зала "Борис Гюдеров“), Брезник (улица "Ангел Коцелянов“);

- Южна България: Кресна, Драгоман - ГКПП Калотина.

Инициативният комитет , съставен от 24 организации, формулира следните искания към Народното събрание, Министерския съвет и Президента на Република България:
1. Продължаване на забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна, както и завишаване на контрола на произхода, качеството и безопасността на вноса на селскостопански продукти в страната.
2. Изплащане към земеделските производители до 30.09.2023 г. на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство в следствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта.
3. Незабавно изплащане на държавната помощ за компенсиране на земеделските производители със 100 % пропаднали площи.
4. Осигуряване на необходимите средства за пренотифициране на съществуващи държавни помощи и за нови държавни помощи, включително за минимални помощи de minimis за производителите на грозде, картофи, малини, оранжерийна продукция и тютюн и за животновъдите и производителите на пчелен мед.
5. Облекчаване на условията по интервенциите по Стратегическия план по ОСП с оглед на доказване на произведената продукция по интервенциите за обвързано с производството подпомагане.

Инициативният комитет настоява за разписани ясни ангажименти с конкретни срокове за изпълнение на исканията. Ефективните протестни действия продължават до изпълнението на всички искания на земеделския сектор.
Темата коментира специално за ПИК Бившият депутат от ИТН и бивш председател на земеделската комисия Пламен Абровски: “Току-що Европейската комисия официално обяви, че няма да продължи забраната за внос от Украйна в България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия. Причината е, че според нейни анализи, пазарните сътресения в тези държави са отминали.
В резултат на договорка с ЕК, на Украйна се прехвърля отговорността да изготви и въведе мерки, чрез които да не се допусне изкривяване на пазара на 4-те категории земеделски продукти.
Самата Европейска комисия ще се въздържа от налагане на каквито и да било ограничения, докато ефективните мерки от Украйна са в сила и работят напълно. Какво означава това? Подобно на Пилат Понтийски Европейската комисия си изми ръцете и доказа своето безсилие.
На ход са държавите-членки, а в България земеделските производители. Това не променя организацията на протестите, които започват от понеделник в цялата страна. Управляващите наистина не си дават сметка какво ще им се стовари на главата!“.
15.09.2023, 21:07 часа
9158 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha