Между 12.5% и 33% от децата у нас са с гръбначно изкривяване

Между 12.5% и 33% от децата у нас са с гръбначно изкривяване Между 12,5% и 33% от децата у нас са с гръбначно изкривяване първа и втора степен. Това заяви доц. Красимира Казалъкова.
Божидар Въльовски е на 12 години и днес беше първият му профилактичен преглед за гръбначни изкривявания. Дали всичко е наред с опорно-двигателната система? С този въпрос Божидар и баща му влизат на преглед при доц. Казалъкова.
„Според мен тези профилактични прегледи са много добро нещо и така родителите се чувстват спокойни“, обяснява бащата Мишо Въльовски.
Обездвижването е една от причините за гръбначните изкривявания. „Съветът, който би дал един специалист, е винаги раницата да се държи на двете рамене, а не на едно рамо, защото там вече изкривяването е сигурно“, каза доц. Красимира Казалъкова.
„Всички знаем, че децата са доста обездвижени, прекарват много време пред компютри, телефони, в едни статични позиции“, пояснява и доц. Свилен Тодоров, която е ортопед-травматолог.
Йогата и у дома може да е решение за подобни проблеми, казва Даниела Събева. „Ние работим не само за възстановяването и отварянето на гръдния кош, а съответно и за заздравяването на мускулите, които са в долната и горната част на гърба също“, обяснява тя.
Лекарите съветват да не се чака оплакванията да започнат.
16.09.2023, 14:46 часа
363 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha