Ген. Румен Миланов: Службите всички искат да ги овладеят и да имат политическо влияние

Ген. Румен Миланов: Службите всички искат да ги овладеят и да имат политическо влияние „Службите всички искат да ги овладеят и да имат политическо влияние. Тази тенденция не е от днес, тя е тук с години. Те трябва да са на държавата и на закона“, заяви ген. Румен Миланов, който е бивш началник на Националната служба за борба с организираната престъпност и бивш шеф на Националната служба за охрана.
„Вярвам на службите по сигурност. Голяма част от политиците не знаят за какво става въпрос. Военното и цивилното разузнаване се управлява на самотек. Има Съвет по сигурността, който трябва да организира и да възлага задачите на службите. Кой възлага задачите? Задачите си ги възлагат службите? Къде е системата да им ги възлага?“, попита той.
„Финансирането е жалко и на двете разузнавателни служби. Недостатъчно е. Съветът по сигурността го няма. Направихме Закон за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност, той не функционира както трябва“, подчерта Миланов. 
Той подчерта, че конкуренция има във всички служби по света. "Не е страшно, че има конкуренция. Сега говорим за тяхното обединение, което поражда много въпроси и проблеми. Ами къде ще е конкуренцията, къде ще е проверката. Крие рискове за деформирана информация", добави Миланов.
17.09.2023, 12:44 часа
401 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha