Вучич: ЕС предоставя на Украйна подкрепа, на която балканските страни никога не са се радвали

Вучич: ЕС предоставя на Украйна подкрепа, на която балканските страни никога не са се радвали Сръбският президент Александър Вучич смята, че Европейският съюз, който ускори процеса на приемане на Украйна, предоставя на Киев подкрепа, на каквато балканските страни никога не са се радвали.
„Нямам нищо против украинците", каза Вучич пред Financial Times. „Но нивото на подкрепа, което ЕС оказва на Украйна, предоставяйки ѝ статут на кандидат година след кандидатстване и евентуално започване на преговори за членство следващата година, показва политическа подкрепа, които ние нямахме.”
Според сръбския президент способността на ЕС да приема нови държави се е влошила. „Капацитетът за усвояване на ЕС не се е увеличил. Имате 10 страни донори и 17 държави, които вземат пари от тях. Нито една от двете не би искала да види повече страни в списъка за плащане“, каза Вучич.
Според него забавянето на приемането на Сърбия в общността не отговаря на реалното състояние на нещата в страната, която е "в по-добро състояние, отколкото бяха Румъния и България през 2007 г., когато се присъединиха към ЕС".
Financial Times припомня, че преговорите за членство на Сърбия са в застой заради невъзможността да се нормализират отношенията с непризнатото Косово, както и отказа на Белград да се присъедини към санкциите срещу Русия.
На 22 декември 2009 г. Сърбия подаде официално заявление за присъединяване към ЕС, а на 2 март 2012 г. получи официален статут на кандидат. На 21 януари 2014 г. започнаха преговорите за присъединяване на Сърбия към ЕС.
17.09.2023, 15:46 часа
546 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha