Откриха дрон с прикрепена към него бомба край Тюленово /видео/

Откриха дрон с прикрепена към него бомба край Тюленово /видео/ Сигнал за дрон с предполагаема бомба в района на Тюленово. В социалните мрежи са публикувани снимки от Радослав Русев. Той твърди, че до късно снощи устройството е било заседнало на скалите и е имало светлинна индикация.
Устройството е открито в неделя вечерта. Малко преди 22 часа е подаден и сигнал до спешния телефон 112. Отцепен е периметърът около скалата, като на място се очакват специални екипи, които да проверят дали дронът е активен и опасен.
Димитър Ставрев е експерт от сп. „Клуб Криле”. Според него към безпилотния летателен апарат има прикрепена мина. „Това е типична конфигурация от конфликта в Украйна. И двете страни използват подобни апарати”, категоричен е Ставрев. По думите на специалиста може да се предположи, че това е един от дроновете, които се използват от украинските въоръжени сили за атака над Кримския полуостров. „Сблъсъкът не е бил достатъчно силен, за да се взриви устройството”, допълва експертът.
В ефира на „Здравей, България” случилото се коментира и Радослав Русев, който е заснел дрона. По думите му първоначално от спешния телефон 112 помислили, че сигналът е фалшив. Цялото устройство е дълго между 3 и 3.5 м, обясни свидетелят, а бомбата – около 50-60 см. В района има ресторант и хотели, а институциите бездействат вече 10 часа, допълни Радослав Русев. Гости на хотела, който менажира той, са видели дрона да се носи в морето на няколко километра от скалите, на които е заснет.
Според NOVA кметът на Тюленово няма информация за случилото се.
Васил Данов е военен експерт, член на Атлантическия съвет. Той е категоричен, че устройството трябва да бъде обезвредено, защото може да бъде опасно. „Прилича ми на мина, която може да нанесе поражения на жива сила, военнослужещи. Твърде малка е да порази морски съд”, смята експертът. Според него е възможно устройството да е повредено от морската вода. 
Темата коментира и бившият военен пилот ген. Спас Спасов. Той оприличи прикрепеното оръжие към дрона като снаряд.
18.09.2023, 08:20 часа
389 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha