Агенцията по пътна безопасност обяви три годишен план, с който да намали жертвите по пътя

Агенцията по пътна безопасност обяви три годишен план, с който да намали жертвите по пътя Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ (ДАБДП) обяви мерки за безопасност по пътищата в тригодишен план. В прессъобщение на агенцията се посочва, че планът за периода 2024-2026 г. е в процес на одобрение.
В него са заложени мерки за изпълнение на Националната стратегия за безопасност на движение по пътищата на България. В документа са разписани задачите, които институциите трябва да изпълнят през следващите три години с цел повишаване нивото на безопасност на движението по пътищата. В разработването на плана са участвали всички заинтересовани институции на централно и областно ниво, както и Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). Планът за действие може да бъде видян на сайта на ДАБДП.  
Той предвижда повече целеви средства за пътна безопасност, които да бъдат инвестирани в обезопасяване на пътища, подобряване състоянието на пътните настилки, пътните знаци и маркировката, поставяне на мантинели, отводняване, привеждане в съответствие на пешеходните пътеки.
Една от мерките, насочена към младите водачи, е до 2026 г. да бъдат изградени полигони за обучение и придобиване практически умения в контролирана среда за реакция при различни ситуации на пътя. Предвидено е и въвеждане на дигитален двустранен констативен протокол за пътно транспортни произшествия, както и предупреждение на населението при настъпило ПТП и възникнала усложнена пътнотранспортна обстановка чрез системата BG Alert.
До 28 септември членовете на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението могат да дадат коментарите и предложенията си по заложените мерки. В началото на октомври предстои документът да бъде приет от комисията и внесен за одобрение в Министерския съвет.
На 17 септември в София родители и близки на загинали в пътнотранспортни произшествия излязоха на пореден протест, настоявайки за по-строг контрол на пътя. Протестиращите се събраха пред сградите на Министерския съвет и бившия Партиен дом, където в тази пленарна сесия заседава Народното събрание, настоявайки за спешни мерки, включително законодателни, с които да бъдат драстично намален броят на инцидентите със загинали и пострадали. 
19.09.2023, 16:03 часа
341 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha