България експулсира висш духовник и двама служители на Руската църква

Българските власти експулсират от страната архимандрит Васиан, настоятел на подворието на Руската православна църква в София и двама служители на светата обител. Това съобщи ТАСС, позовавайки се на информация на руското посолство у нас.
"Българските власти считат отец Васиан за заплаха за националната сигурност", посочват руските дипломати.
От руското посолство в България излязоха с остра позиция по казуса. Ето какво гласи тя:
"На 21 септември българските власти предприеха груби, фрапантни действия за експулсиране на настоятеля на Подворието на Руската православна църква в София архимандрит Васиан и двама служители на църквата "Св. Николай Мирликийски Чудотворец". Възмутени сме от факта и формата на взетото от българската страна решение. Очевидно е, че сегашното ръководство на България си е поставило задачата да разруши не само обществено-политическите, културните и хуманитарните връзки между нашите държави, но и да скъса отношенията между сестринските Руска и Българска православни църкви и да озлоби руския и българския народи един срещу друг.
Особено показателно е, че тази стъпка беше направена на празника Рождество на Пресвета Богородица – свещен и чист ден за вярващите на Руската православна църква. Подчертаваме, че отговорността за стремглавата деградация на двустранното взаимодействие лежи изцяло върху българската страна".
Преди дни стана ясно, че Васиан Змеев, заедно с трима руски дипломати, са били изгонени от властите в Северна Македония заради данни, че са руски шпиони. 
21.09.2023, 16:03 часа
485 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha