Фермери ще продават на загуба житото си тази година

Фермери ще продават на загуба житото си тази година "Не сме постигнали всичко. По някои от точките има резултат, по други частичен. Времето ще покаже дали ангажиментите, които пое правителството, ще бъдат изпълнени".
Това каза Илия Проданов, председател на Асоциацията на зърнопроизводителите.
И поясни, че е постигнато решение до края на ноември да не се внася украински слънчоглед в България, а след това да бъдат създадени лицензионни режими и квота, за да може преди прибиране на реколтата догодина, да няма големи наличности като остатък.
"Със сигурност всички ще продаваме на загуба тази година".
Проданов смята, че решение на проблемите има, "стига диалогът с държавата да е на разумно равнище".
"Трябва да се гледа дългосрочно, не година или две напред. Имаме проблеми с напояване, с поземлени отношения, с много законодателни неща, които не се решават просто защото никой не гледа дългосрочно".
Според икономиста и председател на Съюза за стопанска инициатива Кузман Илиев голям проблем е системната несигурност - нищо не може да се предвиди - "днес има забрана, утре няма забрана, а това създава объркване".
"Може би във времето ще трябва да се адаптираме към тези нови количества, тъй като те няма къде другаде да отидат... Има страшно много натрупвания, които са подвели калкулацията на нашите земеделци, които буквално изхранват Европа. Трябва да се намери баланса, за да се решат проблемите на земеделците".
Той подчерта, че земеделските ни производители са в неизгодна ситуация по отношение на конкурентоспособност, тъй като нямат необходимата инфраструктура, с която да бъдат устойчиви дългосрочно.
"Има системно грешно решение субсидиите да се наливат по такъв начин. Това изкривява пазара. Днес правим нещо опасно - да противопоставяме нашите земеделци с нашите преработватели, а те са в една екосистема, зависят едни от други, те са свързани, те всички са български предприемачи. Жалко е, че политизираме разговора и определени партии си харесват или едните, или другите".
24.09.2023, 15:15 часа
625 1
Коментари

Баце

24.09.2023, 18:15 часа
Зоров загуби много по плажовете и таверните на Гърция,много загуби чиляка!
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha