Кантарджиев: Коронавирусът вече е обичайна респираторна инфекция

Кантарджиев: Коронавирусът вече е обичайна респираторна инфекция Наблюдава се увеличение на случаите на Covid-19 в София 5-6 пъти, но тъй като антигенните тестове в началото на инфекцията дават 50% фалшиви резултати, данните не са точни.
Ето защо е важно при наличие на сипмтоми да се направи второ изследване. Това обясни пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, съветник на Столичната община по здравните въпроси и бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).
"Нищо драматично, нищо страшно не става. Докато е хубаво времето, докато се проветрява, респираторните инфекции ще бъдат под контрол."
Коронавирусът вече е обичайна респираторна инфекция, подчерта Кантарджиев. Преди 3 години беше смъртоносен, смъртността беше много висока, но вирусът се измени много, вече не убива така, допълни той.
Вариантът Пирола се характеризира с много голямото количество мутации – 35, което променя характеристиките на вируса по подобие на прехода между Делта и Омикрон, обясни специалистът. По думите му това означава, че серумният имунитет на преболедувалия и ваксинирания много по-слабо защитава, но "Т-клетъчният имунитет успява да защити организма до известна степен".
"Ако си карал новите варианти, си защитен от Пирола-та."
Възможно е противогрипната ваксина да се сложи в комбинация с ваксината срещу коронавирус, но това да стане на двете ръце, уточни бившият директор на НЦЗПБ.
С увеличаването на възрастта на населението и намаляването на обществения имунитет има тенденция на ръст на инфекциите и тяхното хронифициране, отбеляза още Тодор Кантарджиев.
Той посъветва да се носят маски на места, където има струпване на хора и да не се прекалява с имуностимулантите.
26.09.2023, 13:21 часа
318 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha