Илияна Йотова отбеляза 200-годишнината от рождението на Кръстьо Пишурка в Лом

Илияна Йотова отбеляза 200-годишнината от рождението на Кръстьо Пишурка в Лом Вицепрезидентът Илияна Йотова отбеляза заедно с жителите на град Лом 200-годишнината от рождението на Кръстьо Пишурка, съобщиха от пресцентъра на президентството. 
„Малко знаем за възрожденския деец, за българския будител Кръстьо Пишурка. В учебниците почти не пише за него. А той не го заслужава, защото ни даде толкова много – създаде първото българско читалище, постави началото на българския театър, като сам постави първите две пиеси, основа първото женско дружество, разпространи знание, култура и духовност“, заяви вицепрезидентът в приветствието си.
„Трудно е да си представим днес неистовия плам у възрожденските българи за образование, култура, духовност. От тях възкръсна българският народ и се роди българската нация“, посочи Йотова. „Политиците, които искат да управляват нашите бъднини, трябва да познават биографията на Кръстьо Пишурка, да знаят славната история на Лом и целия Северозапад. Ако правилно четат тези страници, ще вземат най-добрите решения“, изтъкна вицепрезидентът.
Йотова благодари на Народно читалище „Постоянство – 1856“ за активната дейност и всеотдайност. От името на Румен Радев тя връчи на читалището почетния знак на президента.
26.09.2023, 13:12 часа
730 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha