Откриха реновирания кърмачески сектор на детското отделение на видинската болница

Откриха реновирания кърмачески сектор на детското отделение на видинската болница Откриха реновирания кърмачески сектор на детското отделение на видинската болница. Ремонтните дейности са осъществени с целеви средства, отпуснати от Министерство на здравеопазването и от дарители, каза директорът на Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) „Св. Петка“ д-р Ивета Найденова.
Направени са кът за майките и кът за игра на болните деца. Ученици, родители и учители от няколко училища инициираха базари, на които се продаваха ръчно изработени сувенири.
„Най-много съм благодарна на децата, които събираха средства. С тях е платен ремонтът на детския кът. В дарителската кампания са се включили фирми, неправителствени организации, фондации, банкови институции“, отбеляза д-р Найденова.
По думите на завеждащия Детското отделение на видинската болница д-р Пламен Филипов децата винаги са били приоритет на българското общество и съответно на здравеопазването. Когато те са болни, трябва да имат максимално близки условия до семейната среда. В този смисъл ремонтът е бил много належащ. Отделението е с голяма площ, има необходимата кадрова обезпеченост, но апаратурата е била остаряла и амортизирана, каза д-р Филипов. Ремонтът е продължил по-дълго време, но не и за сметка на качеството. Детският кът е обезпечен с хипоалергенни играчки, а видинската библиотека е предоставила книги за ползване, допълни той. Има идея да се направи още една стая като занималня за по-големите деца, уточни д-р Филипов. 
Закупени са апаратура и консумативи за използването ѝ с помощта на фондация „Децата на България“. Получени са нов ехограф, който може да се използва и за изследване на стави при малките деца, както и апарат за кръвно-газов анализ. Миналата година от „Българската коледа“ е получен апарат за изследване на C-рeaктивен протеин. 90 хил. лв. са вложени в ремонта на отделението, а апаратурата е за над 100 хил. лв., уточни д-р Найденова.
26.09.2023, 15:27 часа
1073 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha