Комисията по отбрана одобри изпращането на дефектни ракети на Украйна

Комисията по отбрана одобри изпращането на дефектни ракети на Украйна Парламентарната комисията по отбрана подкрепи предложението България да изпрати на Украйна неизправни зенитно-управляеми ракети от типа 5В55Р. Заедно с тях да изпратим и боеприпаси за автоматично стрелково оръжие с калибър 5.56х45 мм, които са с отпаднала необходимост за нуждите на Министерство на вътрешните работи. „За“ гласуваха 11 депутати, а „против“ четирима.
Предложението България да даде дефектни ракети С-300 на Украйна идва от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. Идеята за допълнителна военна помощ за Киев предизвика бурни реакции в парламента, беше свикано и извънредно заседание на комисията по отбрана.
Въпросните ракети не могат да бъдат ремонтирани без това да застрашава живота и здравето на личния състав обясниха от ГЕРБ и от ПП-ДБ. Не е ясно какво е количеството на боеприпасите, които трябва да стигнат до Киев.
Остра критика обаче дойде от страна на БСП, които определиха поредната военна помощ за национално предателство и поискаха оставката на министъра на отбраната Тодор Тагарев.
След като депутатите от комисията по отбрана гласуват предложението, което се очаква да влезе в пленарната зала още тази седмица.
Председателят на комисията по отбрана Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС обясни, че става въпрос за две неща - едното е даряване на дефектирали ракети, които са за комплексите С-300. „Това са ракети, които няма да могат да бъдат използвани от българската армия, но могат да бъдат използвани от украинците, защото при тях рискът да ги използват е по-поносим отколкото за българската армия”, каза Гаджев. 
Според Ивайло Мирчев от ПП-ДБ не става изобщо дума за нещо, което да излиза от складовете на българската армия, което може да е полезно на нашата армия. „И не си даряваме комплексите С-300”, каза той.
„Предоставяме някои неща допълнително на Украйна, не е нещо много по-различно от преди - боеприпаси, предоставяме също неизправни ракети, няма нещо супер интересно в това нещо”, заяви Делян Пеевски от ДПС.
Според Атанас Зафиров от БСП управляващите имат намерение да дарят последната останала надеждна защита на небето над София и ядрената ни централа, а именно – зенитно-ракетните ни комплекси С 300 за Украйна. „Наясно ли е премиерът какво се случва, наясно ли е МС. Кой носи политическата отговорност и кога най-после министър Тагарев ще си подаде оставката за нещата, които върши”, запита депутатът от БСП.
На полигона Ново село началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов обясни, че въоръжението и техниката ни са от времето на СССР и е затова е нормално някои от тях да не могат да се поддържат. „Това е държавна собственост, аз съм ги докладвал. Има информация. Ако държавата реши да ги използва, за нас е по-добре да не ги съхраняваме, държим ги в различни складове. Имаме проекти за модернизиране на нашата система за противовъздушна отбрана. Това, което имаме в Българската армия, с малки изключения, е в изправност и можем да изпълним конституционните си задължения”, каза адмирал Ефтимов.
Относно изграждането на военна база на НАТО до Кабиле той каза, че там има механизиран батальон. „Няма натовска база, ние ползваме общите фондове на НАТО. Ние се възползваме от колективната система за сигурност. Казарми в България не са строени от 30 г. Крайно време е българският войник да живее в съвременни стандарти”, каза адмирал Емил Ефтимов.
26.09.2023, 16:30 часа
462 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha