С ропот: ПП-ДБ подкрепи ГЕРБ и ДПС за засиления надзор на европарите

С ропот: ПП-ДБ подкрепи ГЕРБ и ДПС за засиления надзор на европарите

Народното събрание се обзаведе с нова редовна комисия – за контрол върху управлението на средствата от европейските фондове. Това стана по желание на ГЕРБ-СДС и ДПС, които настояха парламентът да упражнява засилен надзор върху европарите. От ПП-ДБ се съгласиха с това, като само приглушено изроптаха, че нововъведението е безсмислено и ще отблъсне чуждите инвеститори.
Всъщност, това е досегашната подкомисия със същото наименование и функции, която работеше към парламентарната комисия по въпросите на ЕС, Шенгенското пространство и Еврозоната. Повод за своеобразната административна реформа стана примерният списък с фирми, изготвен от правителството, които евентуално ще инвестират в нови бизнеси в районите с въглищни мини, които предстои да бъдат затворени. За този преход от въглища към нова, екологично ориентирана икономика ЕС е предвидил милиарди евро за България.
Появата на въпросния списък, за който алармираха най-напред депутати от ГЕРБ-СДС, предизвика лидера им Бойко Борисов да заяви, че правителството иска да разпредели евросредства към близки до ПП фирми. От тук той излезе с идеята за новата комисия, като незабавно беше подкрепен от водещия политик на ДПС Делян Пеевски.
Тази инициатива беше лансирана вчера и още тази сутрин в програмата на парламента беше вкарано проекторешение за комисията. Негови вносители са Бойко Борисов, Делян Пеевски и съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов. Както се очакваше, това даде повод за поредица от политически атаки към ПП-ДБ от страна на другите формации.
Това започна с Радостин Василев, бивш депутат от десницата и от ИТН, който сега враждува с тях. Той напомни за твърденията на ГЕРБ-СДС, че кабинетът иска да раздаде на неясно подбрани фирми 1.7 милиарда евро за прехода от въглища. „Трябва тези неща да ги контролираме с прокуратурата“, заяви Василев. Така повдигна топката на депутатите на Борисов, които веднага я подхванаха и се впуснаха в нападение срещу „некоалиционните си партньори“.Първо се обади Делян Добрев, шефът на парламентарната енергийна комисия, който извади списъка и сега повтори всичките си обвинения.
Последваха го и други негови колеги, които заговориха, че ПП-ДБ обслужва частни интереси; включиха се „Възраждане“, ИТН и БСП, които откровено обвиниха десните, че ограбват страната. „ГЕРБ и ПП-ДБ се скараха кой да открадне повече пари от Плана за възстановяване и устойчивост“, обобщи мнението на опозицията соцлидерът Корнелия Нинова.
Смислена критика на предложението за комисията отправи само зам.-председателят на парламента от БСП Кристиан Вигенин. Той посочи, че функциите на комисията не се разписват подробно в правилника на Народното събрание, а в същото време й се позволява да контролира огромните финансови средства, които постъпват от ЕС. Това, смята Вигенин, създава възможности за злоупотреба и навлизане на парламента в правомощията на изпълнителната власт.
От страна на ПП-ДБ по време на дебата се обади единствено депутатът Стою Стоев. Той изтъкна, че тази промяна е безсмислена, тъй като съществувалата досега подкомисия вършеше същата работа. Но потвърди, че ПП-ДБ ще подкрепи да стане комисия, за да няма спекулации, че десницата се опитва да прикрива злоупотреби с еврофондовете.
Промяната беше направена с гласовете с 140 депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и БСП. След гласуването излезе да говори десният депутат Даниел Лорер, който е бивш министър на иновациите. Той предупреди, че парламентът може да отблъсне съвсем и без това слабия инвеститорски интерес към България. По думите му, предприятията, които са демонстрирали такъв интерес, са вкарани в списъка на правителството, за да покажем пред Европейската комисия, че големи инвеститори са заинтригувани от страната ни.
"Въпросният списък, по който толкова се палим, е индикативен. Той само показва възможния размер на инвестиции у нас и, за съжаление, той е тъжно малък. Когато дойде истинският процес по избиране на инвеститори, там ще може да участват и тези в списъка, и всеки друг, който има желание", допълни Лорер. Обяснението му дойде твърде късно и нямаше как да повлияе на останалите политически сили.
По същото време се обади и съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков, само че във Фейсбук. Той написа, че обвиненията на ГЕРБ-СДС са опит да се въвлече кабинетът във „фалшив скандал“, за да бъде дискредитиран в навечерието на местните избори.

29.09.2023, 11:18 часа
426 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha