Окончателно: Нова комисия в НС ще следи как се харчат евросредства

Окончателно: Нова комисия в НС ще следи как се харчат евросредства Нова парламентарна комисия, която да контролира разпределянето на над 3.4 млрд. лв. в енергетиката по линия на териториалните планове за справедлив преход създадоха днес депутатите. Решението им идва близо 24 часа след като Делян Пеевски и Бойко Борисов обявиха, че такава ще има, за да се предотвратят евентуални притеснителни практики. В началото на седмицата пък ГЕРБ дадоха извънреден брифинг, на който предупредиха, че ПП-ДБ се готвят да разпределят неправомерно евромилиарди на неясно как подбрани фирми.
Делян Добрев мотивира нуждата от комисията като посочи, че има съмнения около  списъка с фирми, свързани с проектите на правителството за териториални планове за справедлив преход на въглищните региони и необходимостта от контрол върху критериите, по които ще се финансират. 
"Например едни фирми, регистрирани в Люксембург, на които никой не им знае каква е собствеността. Със 180 млн. евро, с които да построят фотоволтаици на терена на рудниците. Ти ще я финансираш, ще им платиш фотоволтаика, и те от първия ден само ще лапат, нищо друго", коментира той.
От "Промяната" заподозряха, че това е удар по тях, но Стою Стоев увери, че ще подкрепят създаването на новата структура, въпреки че тя ще повиши разходите на НС.  Костя иронизира, че целта на комисията е "ГЕРБ да шамари по "ПП - ДБ". И предупреди, че създаването ѝ ще допринесе за раздуване на администрацията и разходите за нея.
„Виждаме, че шамарите културно ПП -ДБ. Ми вземете им цялата комисия, недейте да тъпкувате комисии, защото е абсурдно“, каза той.
"Сега е модерно да се бие по ПП-ДБ и те си го заслужават. Първо, защото се поставят сами в тази унизителна ситуация и второ, защото имат нечисти намерения по отношение на плана за възстановяване. Заслужавате си го, колеги“, включи се и Корнелия Нинова.
29.09.2023, 14:24 часа
334 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha