В Монтана започна поставянето на новата ваксина срещу коронавирус

В Монтана започна поставянето на новата ваксина срещу коронавирус Поставянето на новата ваксина срещу COVID-19 започна в Монтана. Регионалната здравна инспекция (РЗИ) проведе разяснителна кампания. Ваксината е предназначена за лица над 12-годишна възраст, поясни Елена Тодорова, главен инспектор в Дирекция ''Надзор на зараните заболявания'' в РЗИ.
"Очаква се доставка и на ваксини за деца между 6 месеца и 11 години. Тази ваксина осигурява защита срещу настоящите доминиращи и нововъзникващи щамове. Препоръчва се ваксинацията да започне първоначално при лица на възраст на и над 60 години. Вариантната ваксина може да се приложи на всички лица, включително и на преболедували COVID-19 или на лица с предходна имунизация срещу COVID-19 при спазване на минимален интервал", каза тя.
Здравната инспекция в Монтана разполага с 2880 дози от новата ваксина. Тя може да се поставя в медицински центрове в Монтана и Лом, както и от всеки личен лекар. Както на национално, така и на местно ниво се забелязва ръст на болните от COVID-19. Само за отминалия понеделник здравната инспекция в Монтана е регистрирала нови 28 случая.
Анкетираните жители на Монтана са скептични към поставянето на новата ваксина срещу COVID-19.
"Няма да се възползвам от ваксините, защото за мен тези ваксини са в процес на изпитване. Това, което съм чел е, че минималният срок за изпитване на една ваксина е 4-годишен. Предните ваксини много бързо се пуснаха на пазара. От моето семейство никой няма да се възползва от ваксините", смята монтанчанин.
От 1 октомври започва националната програма за поставяне на противогрипни ваксини при хора на и над 65-годишна възраст, допълни Елена Тодорова от РЗИ Монтана.
"Противогрипната ваксина може да бъде поставена с ваксината срещу COVID-19, като двете се апликират на различни места. Възможно е ваксините да бъдат поставени поотделно в две отделни посещения", каза тя.
29.09.2023, 16:39 часа
569 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha