Изследване: Мазните храни влошават паметта на възрастните хора

Изследване: Мазните храни влошават паметта на възрастните хора Изследователи от Държавния университет в Охайо са установили, че мазните храни - особено тлъстите меса, могат да повлияят на мозъчните клетки, влошавайки паметта при възрастните хора. Резултатите от изследването са публикувани в списание Frontiers in Cellular Neuroscience.
Авторите са се фокусирали върху микроглията и хипокампалните неврони, които са свързани с ученето и паметта. Те са използвали моделни копия на клетки, взети от животински тъкани, които са били модифицирани да се делят непрекъснато, и са ги изложили на въздействието на палмитинова киселина. Това съединение се съдържа в много храни с високо съдържание на мазнини, като свинска мас, месо и млечни продукти. Това позволи на екипа да проучи как палмитиновата киселина влияе върху активирането на гените в клетките и функционирането на митохондриите - структури в клетките, които играят важна роля в производството на енергия.
Оказва се, че палмитиновата киселина води до промени в експресията на гени, свързани с повишено възпаление както в микроглиите, така и в невроните. Предварителното третиране на тези клетки с омега-3 мастна киселина, която е богата на риба и морски дарове, има защитен ефект срещу повишеното възпаление и в двата типа клетки. Защитният ефект обаче не се разпростира върху митохондриите.
Последвалите експерименти с възрастни мишки, които били подложени на диета с високо съдържание на наситени мазнини, показали нарушения в сигналната трансдукция в мозъка. По-конкретно, при тези животни микроглиите разрушават синапсите по-бързо, отколкото при субектите на постна храна. В крайна сметка това води до обстоятелството, че синапсите нямат време да образуват нови връзки, поради което спомените не се запазват за дълго време.
06.10.2023, 13:30 часа
331 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha