Бавят доставките на противогрипните ваксини за възрастни хора в Монтанско

Бавят доставките на противогрипните ваксини за възрастни хора в Монтанско Личните лекари в Монтана все още не разполагат с противогрипни ваксини по Национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип и на пневмококовите инфекции при лица на и над 65-годишна възраст 2023 – 2026 г. Доставките се бавят.
Право на безплатни ваксини срещу грип имат хората на и над 65-годишна възраст в страната. Всеки един от общопрактикуващите лекари е подал нужната заявка за тях. 
"До този момент нямаме отговор защо ги няма при нас налични. Много желаещи се обадиха и по телефона и тук идваха, питат почти всеки ден. Изготвили сме списъци. Очакваме ги с нетърпение", каза д-р Красимир Манасиев.
Същевременно върви и поставянето на безплатни ваксини срещу COVID-19.
"На първите желаещи съм поставил ваксини. До тук 5 ваксини съм поставил. Питат, има желание, има и интерес", допълни той.
Повече ваксини срешу коронавирус се поставят в определения медицински център в Монтана. Д-р Манасиев отчита повишение на болните от инфекцията.
"Тежка отпадналост, болки в мускули, стави и сухожилия, температурни състояния, главоболие, повръщания, болки в гърлото. Засега при по-възрастните се наблюдава тази симптоматика и това развитие - над 55-60-годишна възраст", каза още той.
Съветът на лекаря към хората със симптоми на COVID-19 е да потърсят веднага медицинска помощ.
"Ние пускаме веднага необходимите изследвания, набор от изследвания, консултираме ги с инфекционист и ги съветваме да си останат по домовете, и да започнат съответно адекватно лечение. Да не контактуват с хора по съседство или с други хора, за да не разнасят заразата, да не се заразят повече хора", допълни доктор Манасиев 
09.10.2023, 14:21 часа
1165 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha