Дянков заби Асен Василев: Има задкулисна договорка за "Лукойл", да каже къде са 800 млн. данъци от рафинерията

Дянков заби Асен Василев: Има задкулисна договорка за "Лукойл", да каже къде са 800 млн. данъци от рафинерията "За мен голяма загадка е защо "Лукойл" не плаща данъците, които компанията дължи на държавата. Около 700-800 млн. лв. само за тази година Лукойл е трябвало да плати, а не е платил. Има политическо разбирателство може би на предишното последно редовно правителство и сегашното. Там има някакво разбирателство, което българският народ не го знае", заяви пред Нова телевизия бившият вицепремиер и министър на финансите Симеон Дянков.
Според него сегашният кабинет си приписва "заслуги" по промяната на политиката спрямо Лукойл, но не е вярно: "Ако се видят данните за "Лукойл" конкретно, пак казвам - само за тази година с около 800 млн. би трябвало да плати повече, отколкото плаща. Това правителство реши да увеличи с още една година дерогацията за Лукойл. Срещу какво? - Срещу нищо. Срещу нищо за българския народ".
Дянков заподозря задкулисна договорка.
"Толкова е видно това. Това е един от трите най-големи данъкоплатци в България - рафинерията "Лукойл". Факт е, че не плащат данъците, които трябва да плащат дълго време, означава, че има някаква договорка. С кого? С тези, които управляват".
"Според мен финансовият министър със сигурност знае, че има такава договорка и трябва да се пита защо. Данните са много ясни. Те се хвалиха в началото на управлението си, че ще върви много по-добре ДДС събираемостта. В сравнение с миналата година реално ДДС се събира много по-малко, а в сравнение с плана за Бюджет 2023 до края на септември сме с 1 млрд. 900 млн. по-ниско. Една голяма част от това е Лукойл", заяви Дянков. За него било загадка защо тези близо 2 млрд. липсват, както и защо Лукойл се ползва с такива привилегии.
Дянков нарече идеята Бонус донос "милиционерски похват":
"На НАП им харесват такива милиционерски похвати, защото те имат възможност да влияят на събираемостта. Реално това не се получава, само се оказва по-голям натиск върху бизнеса. Фискалният ефект ще бъде нулев".
Симеон Дянков постави оценка на финансовия министър "между 3 и 4". "Като конкретният въпрос към него трябва да е - къде са данъците от Лукойл".
14.10.2023, 14:44 часа
975 1
Коментари

Байо

14.10.2023, 19:22 часа
Този още ли не е разпнат?
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha