Проф. Ива Христова: Все още няма доказан грип у нас, той ще се появи през декември

Проф. Ива Христова: Все още няма доказан грип у нас, той ще се появи през декември Все още няма доказан грип заради слабата му циркулация в нашата страна, но той ще се появи през декември. Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.
„За последните три седмици имаме повишаване от 1600 на седмица, 1700 на седмица, дори до 2000 случая. Това обаче са само официално регистрираните и диагностицираните. Към тях трябва да добавим една огромна група на хора, които не са изследвани. Част от тях попадат в групата на острите респираторни заболявания, т.е. пациентът не се е тествал за COVID-19, но поне е прегледан от лекар“, обясни тя.
Проф. Христова подчерта обаче, че въпреки всичко се отчита повишение на заболеваемостта, макар графиката да не е стръмна. Тя дори очаква леко забавяне на процеса и намаляване на случаите на заразяване.
„По отношение на COVID-19 първо трябва да кажем, че има някои подварианти, които набират скорост и са доминиращи в Западна Европа – като Ерис, Арктурус. Данните за България са за предишния месец. Те показват, че у нас тези щамове са едва 2-3%, докато в Европа заболеваемостта от тях е 30-40%. Но пък у нас се срещат други щамове на COVID-19“, каза още тя.  
Според нея все още не сме достигнали до там, че да се налага въвеждането на задължителни мерки. Но извън тях всеки един трябва да спазва личните мерки за безопасност – като например носенето на маска, спазването на дистанция, често проветряване, избягването на големи събирания с много хора и поддържането на добра хигиена, посъветва още тя.
15.10.2023, 12:45 часа
307 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha