Драстичен ръст в цената на мебелите у нас

Драстичен ръст в цената на мебелите у нас Близо 21% спад в поръчките и драстичен ръст в цената на мебелите у нас, отчитат от бранша.
Ако един шкаф преди пандемията е струвал 150 лв., то днес той надхвърля 200 лв. „Гледаме да пестим материали доколкото е възможно, защото са значително поскъпнали. Цените на всичко се покачват, а работата не расте“, обяснява шивачка, която разкроява дамаските за мебелите в цех.
Поръчките на мебели само за една година са паднали с 40%, признават от фирмата. „Имаме по-малко работа. Ако миналата година в този период сме имали около 10 поръчки на ден, сега те не са повече от шест“, твърди и счетоводителка, която работи в същия цех за мебели.
Сред основните предпоставки за скъпите материали са кризата с COVID-19, войната в Украйна и неустойчивото управление на горските територии.
„Топ 20 от мебелните фирми на България са намалили с 13% работниците си, което е индикация, че те имат определено някакви затруднения и се опитват да оптимизират своите производства“, обяснява проф. Васил Живков – председател на браншова камара на дървообработващата и мебелната промишленост.
Въпреки моментната неблагоприятна снимка от бранша са сигурни, че пред българската мебелна промишленост все пак предстоят добри години.
15.10.2023, 13:59 часа
437 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha