Община Монтана с награда от екологичен конкурс /снимки/

Община Монтана с награда от екологичен конкурс /снимки/ Община Монтана бе отличена в екологичен конкурс, похвалиха се от местната администрация. 
През март BG Бъди активен обяви надпреварата Еко Отговорна Община на България 2023, като част от кампанията “Искам да съм полезен…Рециклирай ме!”. В рамките на 7 месеца, над 20 общини от страната демонстрираха как нещата могат да се случват, когато има желание и хъс за работа. Целта на координаторите бе повече общини да бъдат активирани да работят за ангажирането на гражданите, бизнеса, НПО сектора по темите за разделно събиране и рециклиране. Чрез организиране на различни кампании, събития или дейности за събиране на пластмасови, стъклени, хартиени и метални отпадъци, както и информационни кампании за повишаване нивата на рециклиране и превенция на замърсяването, общините имаха възможност да се съревновават за титлата Община #БезОтпадъци. 

На символичната дата 12 октомври, отбелязвайки официално Ден на българската община и местното самоуправление, BG Бъди активен и Национално сдружение на общините на Република България отличиха общините призьори, представили се най-добре в надпреварата, спрямо заложените предварително критерии. Церемонията се проведе в София, клуб Перото, а титлата Еко Отговорна Община заслужи Община Монтана.
Наградата прие инж. Надя Младенова.
“Горда съм, че за кратко време успяхме да постигнем истинска промяна в съзнанието на нашите съграждани и да ги ангажираме с идеята, зад да бъдат по-отговорни към опазването на околната среда и по-конкретно да се научат да събират разделно опаковките и да ги изхвърлят там където трябва”, каза тя. 
Тъй като още няколко от участващите общини се отличават като изключително активни и дейни, от BG Бъди активен вземат решение да дадат и 3 поощрителни финансови награди на Кметство Марково, Община Родопи и Кметство Ослен Криводол, Община Мездра, както и град Кърджали. Всички останали общини, включили се в надпреварата ще получат поздравителен адрес и грамота. 
От началото на кампанията “Искам да съм полезен…Рециклирай ме!” през 2019-та година - до сега, координаторите съобщават, че са спестили на природата над 400 тона отпадъци.
“Идеята за конкурса дойде през 2022 година, когато поставяйки патентованата от БГ Бъди активен инсталация Шишеяд в първите няколко общини се увенча с голям интерес и успех. Сред първите общини през 2022 година са Свищов, Смолян, с.Марково, Г.Оряховица, Казанлък , Ботевград, Враца, Мездра, Монтана и Русе” , коментира Зоя Георгиева от екипа на BG Бъди активен. “Тяхната активност и отговорно отношение към Шишеяда и събраните огромни количества пластмасови отпадъци, ни мотивира да ангажираме още повече общини да последват добрия пример и да станат част от кампанията “Искам да съм полезен…Рециклирай ме!”, получавайки Шишеяд. Дадохме им възможност да се включат в предизвикателствата на конкурса Еко Отговорна Община за 2023 с разнообразни дейности за повишаване нивата на разделното събиране и рециклиране. За периода от 7 месеца общините ангажираха с идеята над 350 000 граждани и успяха да съберат 83 600кг отпадъци”. 
С участието си в надпреварата, повечето общини целяха да се насърчи екологичното мислене, както и да се допринесе за създаването и повишаването на екологичната култура в обществото, като се започне от децата. Общините бяха допълнително стимулирани от координаторите да организират събития и кампании, включвайки се в Националния календар за еко събития 2023 година. 
BG Бъди активен бе отправил и допълнително предизвикателство към всички участващи общини в зелената надпревара. Всеки включил се в допълнителната тема, имаше възможността да получи специална награда - градска мебел - красив, цветен и озеленен парклет, който да постави на подходящо за целта място в своята община. В тази категория отличена бе Община Девня, като една от общините организирала най-много тематични дни. Втора поощрителна наград в категорията взе Община Костенец, която получи два мини Шишеяда, които ще може да разположи в зелени паркови зони или площади и пешеходни пространства.
 
16.10.2023, 12:09 часа
576 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha