Дизайнерки от Видин с модно ревю в Лондон

Дизайнерки от Видин с модно ревю в Лондон Модна дизайнерка от Видин представи авторска колекция на ревю в Лондон, предаде БНР.
Иванка Найденова е известна в родния си град със своите ръчно рисувани шалове, всеки от които се отличава със своята оригиналност и сам по себе си е едно произведение на изкуството. На 14 октомври до таланта на видинчанката се докосват и ценителите на модата в английската столица. 
"Родена съм в град Видин и съм завършила "Моден дизайнер" във Варна, но впоследствие моята любов към текстила се засили и се занимавам с уникални текстилни техники, които ги прилагам, както знаете модата и текстилът са свързани и ги прилагам върху модни облекла - рокли, тениски. С една дума преобразявам една обикновена, това искам да покажа на хората, че може да се преобрази и да стане много красива, елегантна една обикновена права рокля и да се използва след това във вечерен стил, делови стил. Това е моята цел", каза дизайнерката. 
Иванка Найденова създава своите модели, като използва няколко оригинални текстилни техники. 
"Част от шаловете ми, те са ръчно рисувани. Там съм използвала техниките "батик". Това е техника с восък. На мен тя ми е една от любимите. Друга техника, която съм използвала това е "шибори". Тя е японска техника с връзване, пристягане и манипулиране на плата и впоследствие се нанася и боята, но това е много общо казано, има доста други тънкости, които няма сега как да обясня. Също искам да допълня, че тук, във Видин, понеже се установих във Видин от три години вече и работя с деца и възрастни, и на тези курсове показвам тези техники, и ги обучавам, и имаше огромен интерес..."
По пътя към модния подиум във Франция Иванка Найденова ще бъде с друга видинчанка - Цветелина Денкова. Тя също е моден дизайнер и също е намерила поле за изява на своя талант в английската столица. Бивш дизайнер на известна българска модна марка, тя е и организатор на модното ревю "Метаморфози".
"Цялата идея да започна едно такова представяне и да комбинирам в същото време лондонския арт с българския арт се появи миналата година. Аз завърших в Париж "Моден мениджмънт" и след това кандидатствах с един проект, който беше изключително за рециклирани материали... Неочаквано го спечелих този проект, тоест той беше финансиран. Проведе се април месец. Поради големия интерес съответно ние решихме да съберем един доста по-голям екип и да направим едно доста по-грандиозно представяне в Лондон, в което аз съответно поканих Иванка Найденова, която познавам от години и знам колко е талантлива с нейните рисувани шалове, с нейната колекция от рокли...", каза Цветелина Денкова. 
18.10.2023, 16:46 часа
587 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha