Внимание! Пълното щастие води до психоза

Внимание! Пълното щастие води до психоза Българското разбиране, че „много хубаво не е на хубаво“ може и да се окаже вярно от научна гледна точка.
„Ще бъде катастрофа, ако сме щастливи по 24 часа в денонощието. Ако някой ви създава тревоги, той на практика работи за здравето на мозъка ви“, обясни по време на 6-тата научна среща за намаляване на вредата от тютюнопушенето в Атина португалският изследовател проф. Мануела Грацина. Специалистът по биохимия и метаболитни процеси изследва биохимичните процеси в мозъка, които са отговорни за зависимостта от цигари, алкохол и наркотици и търси къде науката може да помогне в борбата с тях.
Щастието се основава на биохимични процеси в мозъка ни, които са тясно свързани със системата за награждаване или иначе казано – доставянето на удоволствие. Такива процеси могат да се стимулират от шоколада, купуването на нов чифт обувки, цигарата, чашката с алкохол или друго. Учените стигат до изключително интересни факти като например, че така мечтаното пълно щастие може да доведе до психоза, ако допаминът непрекъснато е в излишък. 
„Ако допаминът се повиши прекалено за непрекъснат период, ще станете психотични. Прекомерните му нива ще стимулират и адреналина, което пък ще е зле за сърцето. Всички тези химически връзки регулират нашия апетит, сън, настроение и затова е важно да си ги обясним и да контролираме процесите“, обяснява проф. Грацина.
В биохимията на мозъка и системата за възнаграждаване се крие и причината за зависимостите и рисковото поведение на хората. От една страна тази система гарантира нашето оцеляване и благополучие и е свързана с нашия отговор на болката, стреса, страха и опасността. Оцеляваме по-добре с удоволствие в живота си. Но когато стимулираме системата прекалено често, се пристрастяваме и развиваме психоза. Това обяснява и характерните състояния при зависимите от алкохол и наркотици. 
Оказва се, че има биохимично обяснение и за по-големия процент пушачи и зависими сред по-бедните хора. Рисковото поведение е характерно за тях поради липсата на протеини в традиционната им храна, което има значение за сформирането на допамина. Неосъзнато липсите се компенсират с пушене, пиене и наркотици, които се търсят заради усещането за удоволствие.
Друг „инфлуенсър“ върху допамина е генетиката. Или иначе казано - щастието се предава по кръвен път и наследствеността има значение за това колко щастливи е възможно да бъдете. Учените обаче са категорични, че сме родени с равни възможности да тренираме мозъка си по отношение на тези химически вещества.
Оказва се също, че хората не избягват рисковото поведение, защото не могат. Но могат да се опитат да контролират честотата чрез промяна на фокуса на зависимостта си и да намаляват вредата чрез информация и иновации.
„Например давайте лекции вместо да си купувате обувки, ако това е вашата мания. Трябва да тренираме мозъка си да отказва удоволствието. Животът може да се спаси чрез познание, а не чрез забрани – тоест когато информираме за възможностите, с които вредата може да бъде намалена“, казва професорът по биохимия.  
Това е и в основата на специална програма за зависимости, каквито са  тютюнопушенето, алкохолизма и наркотиците в 25 португалски общини, озаглавена „Да доведем науката при тези, които имат нужда от нея“. Докато разчитат на мозъчните взаимовръзки и търсят причината за това кое ни кара да искаме да пушим или да пием, както и да се отдаваме на вредни навици, кара зависимите да разберат механизма и да осъзнаят щетите върху здравето си и да потърсят изход от ситуацията.
Статистиката показва, че едва 1 от 3 души с инфаркт успяват да откажат цигарите, въпреки непрекъснатия риск от повторен сърдечен инцидент.
„Важно е да убедим тези пациенти, но и всички пушачи, че незабавно трябва да откажат цигарите. Тютюнопушенето е свързано с най-разпространените болести около нас. Проблемът не е в никотина, заради който пушат пушачите, а в горенето, при което се отделят много токсични вещества“, заяви гръцкият кардиолог проф. Игнатиос Икономидис.
Кардиологът подчерта, че редица държави вече се справят успешно с намаляване на тютюнопушенето и болестите свързани с него, подкрепяйки потенциално по-малко вредните бездимни никотинови алтернативи. „Имаме примерите с Великобритания, Япония и Швеция, където се използват електронни цигари, устройства с нагряване на тютюн и снус и резултатите са налице. В САЩ устройствата с нагряване на тютюн се предлагат като продукти с модифициран риск след преглед на научните доказателства от един от най-големите и строги регулаторни органи Американската агенция по контрол на храните и лекарствата (FDA)“, посочи още Икономидис.
Според канадският адвокат и ръководител на Центъра по здравни закони в Университета на Отава Дейвид Суинър, милиони животи могат да бъдат спасени всяка година, ако възприемем уникалната възможност да променим историята на общественото здраве, залагайки на иновациите.
„Това може да стане чрез подхода за намаляване на вредата от тютюнопушенето. Информацията за новите алтернативи трябва да бъде достъпна, защото при наличието на научни данни пушачите ще могат да направят своя информиран избор и да изберат потенциално по-малко вредни бездимни алтернативи, ако не могат да спрат да пушат по друг начин. Ефективно би било и ако цената на тези продукти е по-малка от тази на цигарите. Така, освен заради намалената вреда, ще ги предпочетат и от икономическа гледна точка. Основното е пушачите да имат избор и информация, което е тяхно човешко право“, коментира още Дейвид Суинър.
19.10.2023, 15:36 часа
473 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha