България е с най-много жени програмисти в ЕС

България е с най-много жени програмисти в ЕС България е на първо място в Европейския съюз по броя на жени, заети в IT сектора, спрямо мъжете. Това показват последните годишни данни на Евростат.
Страната ни е лидер с общ дял от над 31% спрямо мъжете. Следват ни Дания и Кипър, а Румъния е на четвърто място.
На този фон мъжете в IT сферата в рамките на Общността продължават да доминират, като техният брой се е увеличил с малко над 7 процента за една година. В сектора са заети 2 милиона и половина.
40% от хората у нас с образование в информационните технологии са на възраст между 35 и 74 години.
В сравнение с България - по-висок е делът на тази възрастова група в сектора само във Финландия и Ирландия.
Като програмист 29-годишната Габриела не просто работи по специалността си, но помага и на други дами да се докоснат до информационните технологии чрез учебни работилници за жени. Самата тя се насочва към програмирането още в гимназията.
"С помощта на учителя ми по информатика посетихме едно събитие, което беше много преломен момент, защото още повече ми разпали интереса и в последствие започнах да ходя активно на уроци по математика. Вярвам, че жените имат място в тази сфера, защото ние пък сме добри в организационните умения.
Според доц. Агата Манолова България години наред е лидерът в статистиките за програмисти жени, защото семействата у нас, а след това и учителите - насърчават момичетата да се реализират в желаните от тях професии без оглед на предразсъдъците. 
„Това са едни хора, които са мотивирани, които знаят за какво са дошли да учат и какво искат да постигнат в живота. Компаниите виждат това и се стараят да поддържат човешкия капитал“, коментира тя.
Не се усеща разлика в заплащането между жените и мъжете в информационно-комуникационната сфера.
IT кадрите у нас започва работа още като студенти, а възнагражденията след завършване варират около 6 хиляди лева месечно.
23.10.2023, 14:30 часа
371 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha