Мика Зайкова: Орязването на коледните добавки за пенсионерите не е политически акт, а слабоумие

Мика Зайкова: Орязването на коледните добавки за пенсионерите не е политически акт, а слабоумие Не е нужно орязване на коледните добавки за пенсионерите. Това не е политически акт от страна на финансовия министър Асен Василев, а слабоумие и липса на капацитет. Ако беше политически акт, нямаше да го каже преди изборите. Пенсионерите са тези, които гласуват. Кой нормален политик точно преди изборите ще каже: "На старците, които ходят чинно да гласуват, няма да дам коледни добавки“? Хората ще употребят тези пари главно, за да купят някое подаръче на внуците си, 50-70 лева няма да им решат проблемите. Това каза икономистът Мика Зайкова.
Според нея парите, които финансовият министър евентуално би спестил от коледни добавки, не могат да спасят дупката в бюджета.
"Простата причина е, че ако дефицитът през август беше 51 млн., през септември – 780 млн., сега се очакваше в края на годината да бъде 1.5 млрд. Само че в Брюксел се събраха всички глави на правителства, за да разискват увеличението на бюджета с още 50 млрд. евро. Г-жа Урсула фон дер Лайен каза, че ще бъде принудена да намали с 30% всички пари по европрограмите. Това увеличава дупката в бюджета, защото г-н Асен Василев е включил в приходната част на Бюджет 2023 1.4 млрд., които трябва да дойдат от Плана за възстановяване. Ако всичко се намали с 30%, това означава още 420 млн. минус. Тоест дупката в бюджета става близо 2 млрд. Така че с парите, които евентуално би дал на пенсионерите, някакви по 50 лева, финансовият министър не може да спаси нищо и няма смисъл да се прави подобно упражнение. Това обаче би помогнало на пенсионерите да запълнят бюджета си“, обясни икономистът.
По думите ѝ дупката в бюджета се дължи на липса на политики: "Защото бюджетът е проста сметка "дал-взел“, само приходи и разходи“.
"Да, хубаво е пенсиите да се увеличават. Финансовият министър дава един пример как са се увеличили от 300 на 523 лева, само че издръжката на живота е 1427 лева. Минималната пенсия е 748 лева, а 83% от пенсионерите вземат пениси под 1000 лева. Тоест, те не могат да стигнат и половината на издръжката на живота“, добави Зайкова.
Според нея пенсионерите ще започнат да посрещат празниците нормално, когато средната пенсия стане равна на издръжката на живота. "Това няма да стане скоро. Тези, които сега са пенсионери, няма да го дочакат“, прогнозира Мика Зайкова.
"Надявам се следващият финансов министър, при ротацията, да не се казва Асен Василев“, завърши тя.
28.10.2023, 14:31 часа
431 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha